- Guvernul vrea să ţină închise restaurantele şi după data de 15 mai, contrar practicilor din alte state europene
- Decizia este discriminatorie şi fără argumente, spun proprietarii de restaurante
- Distanţarea fizică s-ar face mai degrabă pe terasele restaurantelor decât în hipermarketuri şi în saloanele de cosmetică
De ce restaurantele rămân închise, iar saloanele de înfrumuseţare şi clinicile stomatologice se redeschid de la 15 mai? Este o întrebare la care proprietarii de restaurante nu au primit un răspuns clar de la guverananţi.
”Să ţii restaurantele închise fără niciun argument logic, dar să deschizi saloanele de cosmetică şi frizeriile reprezintă o măsură total discriminatorie. Nu înţeleg care e fundamentul deciziei Guvernului şi care e pericolul în restaurante, dacă se păstrează distanţa fizică între clienţi, starea de sănătate a personalului e verificată, iar condiţiile de igienă sunt sporite. În toată această perioadă în care restaurantele au făcut livrări nu am auzit de niciun caz de infectare, nici al angajaţilor şi nici al clienţilor”, a spus jurnalistul Marius Tucă, care este şi proprietar al unor restaurante cu câteva sute de angajaţi.
Argumentul premierului Ludovic Orban pentru menţinerea restaurantelor închise a fost acela că sectorul HoReCa are o contribuţie mică la PIB, de sub 1%, iar sănătatea populaţiei este mai importantă.
În prezent, restaurantele formează o piaţă estimată la 15-17 miliarde de lei (cca. 1,5% din PIB), potrivit datelor Ziarului Financiar. Spre comparaţie, saloanele de înfrumuseţare reprezintă un business de aproximativ 1 miliard de lei (cca. 0,1% din PIB).
”Problema nu e cât aduc restaurantele la PIB, ci faptul că ele deservesc milioane de oameni. Oamenii se vor întoarce la muncă după 15 mai, iar aşa cum vor sta în birouri păstrând distanţarea fizică ar putea sta şi la masă la restaurant”.
Deşi au avut mult mai multe cazuri cu infecţii de Covid-19, alte state au permis redeschiderea restaurantelor. Serbia, Italia, Spania, Germania au luat deja măsuri în acest sens, iar în Suedia nu au fost închise niciodată.
Şase motive pentru care restaurantele NU trebuie să rămână închise după 15 mai, potrivit lui Marius Tucă:
Riscul de infectare cu noul coronavirus este la fel de redus sau poate mai redus decât în alte sectoare care nu au fost oprite (servicii de curierat, hipermarketuri, saloane de înfrumuseţare, farmacii etc.)
Veniturile din livrările la domiciliu acoperă doar 20 – 30% din sumele necesare funcţionării normale a unui restaurant
Industria restaurantelor a ajuns să muncească pentru firmele de delivery: comisioanele luate de companiile care fac livrări sunt foarte mari, de 30- 40% din valoarea unei comenzi, iar clienţii sunt de asemenea taxaţi
Guvernul nu a luat încă măsuri de sprijinire a acestui sector: este neclar dacă măsura şomajului tehnic va fi păstrată pentru restaurante după 15 mai şi dacă va exista o schemă de sprijin financiar pentru plata chiriilor (în Franţa, Guvernul a plătit chiriile restaurantelor pe perioada cât au fost închise)
Cei 400.000 de angajaţi din industria restaurantelor nu mai pot trăi cu 1.000 – 1.500 de lei net pe lună, cât este şomajul tehnic; un ospătar ajunge, în condiţii normale, la venituri lunare de peste 1.000 de euro net pe lună (salarii + bacşiş), bani care s-ar întoarce în economie dacă restaurantele s-ar redeschide
Statele europene care au raportat mult mai multe cazuri de infecţii cu Covid-19 decât România au deschis sau se pregătesc să redeschidă restaurantele în următoarele săptămâni
În ce condiţii s-ar putea redeschide restaurantele de la 15 mai:
Distanţare fizică între clienţi de 1,5 metri; excepţie fac mesele de familie, unde membrii familiei pot sta mai apropiaţi, întrucât aceştia deja locuiesc împreună
Menţinerea distanţării să fie obligatorie pentru orice local, indiferent de suprafaţa acestuia
Terasele cu o capacitate de 50 de locuri să poată amenaja măcar mesele pentru 25-30 de clienţi pentru a menţine distanţarea fizică de 1,5 metri
Condiţii suplimentare de igienă: fiecare masă să aibă un recipient cu geluri dezinfectate pentru clienţi, mesele să fie curăţate cu soluţii care conţin clor, ospătarii să poarte măşti şi să îşi schimbe mănuşile după fiecare servire
Angajaţii restaurantelor să fie testaţi anti-Covid înainte să se întoarcă la muncă, iar în fiecare zi să li se ia temperatura înainte de a începe programul de lucru
Restaurantele îşi rezervă dreptul de a invita clienţii care prezintă anumite simptome (tuse, secreţii nazale etc.) să părăsească localul pentru a evita riscul contaminării angajaţilor şi al celorlalţi clienţi
Marius Tucă este co-proprietar al restaurantelor Ancora, Poesia, Yoshi,Taverna Sârbului şi Fior di Latte şi partener al grupului Mediafax- Ziarul Financiar.
Preluare articol zf.ro
https://www.zf.ro/zf-24/marius-tuca-proprietar-de-restaurante-de-ce-il-astept-pe-premier-pe-19119223