Ministrul Sănătății: 1 mai este momentul cheie pentru evoluția coronavirusului în România

29 Apr 2020 | scris de A.A.
Ministrul Sănătății: 1 mai este momentul cheie pentru evoluția coronavirusului în România

Perioada 1-3 mai s-ar putea dovedi momentul care să dea peste cap o evoluție încurajatoare - până acum - a epidemiei de coronavirus în România, ceea ce ar întârzia mult așteptatele măsuri de relaxare începând de la 15 mai, avertizează ministrul sănătății, Nelu Tătaru, într-un interviu acordat Digi24.

Mergem încă spre vârful epidemiei de coronavirus în România, dar e o pantă lină, de „platou în fierăstrău”. În următoarele două săptămâni ar fi de așteptat să scadă numărul cazurilor noi „de la o zi la alta”. Cu toate acestea, sfârșitul acestei săptămâni, adică perioada 1-3 mai, s-ar putea dovedi un moment-cheie, care trebuie gestionat foarte atent. Pentru că după ce au respectat recomandările pentru Paște, oamenii simt acum nevoia unei relaxări, care însă ar veni prematur, a arătat, marți seara, la Digi24, ministrul sănătății, Nelu Tătaru. 

„Ne aşteptam la sfârşitul lunii aprilie, după sărbătorile pascale, la un vârf, vârful urmând să fie mai abrupt sau mai lin. Vorbeam de 10.000 - 12.000 de cazuri sau, dacă era mai abrupt, putând fi dus un pic după 1 mai şi cu un număr mai mare de cazuri, poate 15-20.000. Suntem în acel moment în care încă mergem spre vârf, dar e o pantă lină, să spunem, în acest moment, cu un număr de cazuri crescând, dar în aşa-numit platou în fierăstrău. Avem o zi un număr mai mare, a doua zi un număr mai mic, iar un număr mai mare”, a explicat Nelu Tătaru ce înseamnă acest „platou în fierăstrău”.

„Suntem într-un moment în care este acea pantă lină, dar în schimb vin şi trei zile, 1, 2 şi 3 mai, după o perioadă în care lumea resimte nevoia unei relaxări, şi atunci trebuie gestionat foarte bine şi acest moment. Am fost în stare de urgenţă şi - până acum şi de sărbătorile pascale - populaţia, și îi mulţumesc pentru acest lucru, a respectat. Dar a fost şi o parte relativ mică a populaţiei care nu prea a respectat acest moment şi nerespectarea unei distanţări sociale, nerespectarea unei izolări voluntare la domiciliu, nesocotirea unei reguli din tot ce înseamnă situaţie de urgenţă poate duce la un focar în comunitate sau la exacerbarea unui focar pe care îl credeam în acel moment stins sau controlat”, a avertizat Nelu Tătaru.

„Un focar necontrolat se duce spre o transmitere comunitară extinsă, spre o reaşezare a ceea ce a însemnat evaluarea pe care ne-am făcut-o până în acest moment. Dacă am fost într-un anumit registru până acum, am  fost pentru că şi noi, şi populaţia civilă am ştiut să respectăm nişte reguli”, a arătat Nelu Tătaru.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră