La solicitarea ministrului Sănătății, Comisia Europeană suspendă exportul intracomunitar al vaccinului contra rujeolei

09 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
La solicitarea ministrului Sănătății, Comisia Europeană suspendă exportul intracomunitar al vaccinului contra rujeolei

Comisia Europeană a avizat favorabil solicitarea ministrului Sănătății, prof. dr. Florian Bodog, de suspendare temporară a exportului intracomunitar a vaccinului combinat împotriva rujeolei (ROR), pentru asigurarea dozelor necesare protejării copiilor, pe fondul epidemiei de rujeolă din țara noastră. 

"Având în vedere epidemia de rujeolă cu care se confruntă țara noastră, dar și discontinuitatea în aprovizionarea cu vaccinurile obligatorii din calendarul de imunizare, în data de 27 aprilie 2017, autoritățile române au notificat Comisiei Europene un proiect de Ordin care prevede blocarea exporturilor de vaccinuri, astfel încât să fie asigurat necesarul de doze pentru protejarea copiilor din România. După examinarea proiectului de act normativ, Comisia Europeană a considerat că, în acest caz particular, solicitarea adoptării în procedură de urgență este justificată", se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății, emis marți. 

Ministrul Sănătății a declarat că va lua toate măsurile necesare pentru ca pacienții români să poată beneficia la timp și în condiții optime de vaccinuri, dar și de medicamentele și tratamentele de care au nevoie.

"Din păcate, deși epidemia de rujeolă a fost anunțată acum un an, Ministerul Sănătății nu a luat măsuri corespunzătoare și nu a făcut niciun stoc de vaccin, pentru a suplimenta în județele unde acest produs s-a epuizat. Așa am ajuns la situația din acest moment, în care direcțiile de sănătate publică din 10 județe nu mai au stocuri de vaccin", a spus ministrul Sănătății, potrivit comunicatului de presă.

În proiectul Legii vaccinării s-a prevăzut asigurarea unui stoc de minimum șase luni pentru aceste produse.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră