Într-o singură săptămână - 10 şi 17 februarie -, au fost diagnosticate 404 noi cazuri de rujeolă, numărul total al acestora ajungând la 3.071 (până la data 10 februarie: 2.667; până la 17 februarie: 3.071). În prezent, cazuri de rujeolă sunt semnalate în 36 de judeţe, pe primele locuri fiind: Caraş Severin (703), Arad (617), Timiş (566), Mureş (311), Dolj (159), Bistriţa Năsăud (129).
Potrivit informaţiilor Centrului Naţional pentru Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), până acum au fost înregistrate 16 decese (5 în judeţul Arad, 4 în Timiş, 3 în Dolj, 3 în Caraş Severin şi 1 în Bucureşti). În prezent, este în curs de confirmare un al 17-lea deces în judeţul Arad.
Vaccinul ROR
Profesorul doctor Mihaela Bălgrădean, şef de secţie în cadrul Spitalului Marie Curie, avertizează că sfârşitul de iarnă şi începutul de primăvară este perioada bolilor eruptive: rujeolă, varicelă... „Este ceva firesc, în pragul primăverii. Dar copiii trebuie să fie vaccinaţi pentru a fi protejaţi sau, în cel mai rău caz, a face o formă uşoară de boală”, precizează prof. dr. Mihaela Bălgrădean.
Medicii recomandă vaccinarea cu ROR a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi.
Vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) este administrat pentru prevenirea îmbolnăvirii de rujeolă, oreion şi rubeolă, atât în cazul vaccinării de rutină a copiilor cu vârsta de 12 luni, cât şi în cazul vaccinării copiilor cu vârsta de 5 şi 7 ani.