Regim de urgenţă: Vaccinare împotriva rubeolei-rujeolei-oreionului

01 Apr 2016 | scris de Magda Marincovici
Regim de urgenţă: Vaccinare împotriva rubeolei-rujeolei-oreionului

Ministerul Sănătății face apel la personalul medical din teritoriu implicat în procesul de vaccinare a copiilor și la mediatorii sanitari de a intensifica acțiunile de vaccinare și de recuperare a copiilor nevaccinați. De asemenea, MS solicită părinților să nu refuze vaccinarea și să se prezinte cu copiii la vaccinare.

Ministerul Sănătății reamintește importanța vaccinării ca fiind cel mai important act de prevenție în apariția principalelor boli transmisibile.

Copiii nevaccinaţi, fără medic de familie

Specialiștii de sănătate publică au constatat că zona afectată este reprezentată de mai multe localități din județul Bistrița Năsăud situate la granița cu județul Cluj, în care există comunități. unde copiii nu figurează pe listele medicului de familie, ca urmare, sunt nevaccinați.

În toată perioada evoluției focarului, direcțiile de sănătate publică implicate au întreprins măsurile necesare pentru identificarea cazurilor, contacților acestora și prevenirea îmbolnăvirilor. Astfel, au fost organizate acțiuni de vaccinare cu vaccin ROR a copiilor incomplet vaccinați / nevaccinați.

Vaccinarea, cea mai eficientă metodă de prevenire

Reamintim pe această cale că, vaccinarea reprezintă cea mai eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire și recomandăm tuturor părinților să solicite medicilor de familie vaccinarea copiilor pentru a asigura păstrarea stării de sănătate a acestora.

Rujeola este o boală infecțioasă extrem de contagioasă, caracterizată prin febră mare, tuse, secreții nazale și oculare, precum și erupție cutanată. Ministerul Sănătăţii recomandă ca, la primele simptome, părinții să se prezinte de urgență la medic cu copilul pentru izolarea acestuia și prescrierea tratamentului adecvat bolii și prevenirea complicațiilor acesteia, printre care diareea (gravă mai ales în cazul sugarilor), otita medie, penumonia, encefalita și decesul.

Oreionul (parotidita epidemică) este o boală infecţioasă acută, contagioasă, produsă de un virus care determină inflamarea glandelor salivare, cea mai frecventă localizare este la nivelul parotidelor. Simptomele includ durerea în gât sau urechi, pierderea poftei de mâncare, febră moderată, tumefierea glandelor parotide. Una din complicațiile majore ale oreionului este afectarea glandelor sexuale ale băieților, complicații ale pancreasului și ale sistemului nervos ( meningita).

Rubeola este o boală infecţioasă acută eruptivă, în general, benignă, când este contractată după naștere. Dacă boala survine în primul trimestru de sarcină, infecția fetală determină malformații congenitale ale fătului sau avort spontan.

Singura modalitate de prevenire a celor trei boli, rujeola, oreionul și rubeola este vaccinarea cu vaccinul ROR.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră