Cuvintele de laudă nu mai contenesc, de ore bune, de la aflarea tristei vești. Ambasadorul Mihnea Constantinescu, diplomatul român cel mai apreciat de cancelariile lumii, s-a stins din viață la numai 57 de ani.
A murit în noaptea de sâmbătă spre duminică într-un spital din Nisa, răpus de o boală necruțătoare. Era încrezător și avea puteresa să le dea altora din jur speranță. A trăit mai mult pentru muncă decât pentru sine. Acum, la moartea sa, toți cei care l-au cunoscut îl plâng și îi aduc omagii.
Mihnea Constantinescu a marcat mult destine de diplomați din mai multe generații.
Născut în 1961, el a fost preşedinte al Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, ambasador cu însărcinări speciale, reprezentant special al Guvernului României pe probleme de securitate energetică, şi a deţinut în diverse guverne poziţiile de director al Cancelariei Prim-ministrului României, consilier de stat sau consilier diplomatic al Prim-ministrului, secretar de stat şi director general pentru afaceri politice în cadrul Ministerului român al Afacerilor Externe.
A fost asistent personal al premierului Petre Roman, director de cabinet al premierului Theodor Stolojan, purtător de cuvânt al Guvernului, director de cabinet al premierului Nicolae Văcăroiu, director de cabinet si consilier al lui Mircea Geoană, atunci când acesta era ministru de Externe.
În 2004 a fost director de cabinet al premierului Adrian Năstase (2004) şi apoi director de cabinet al premierului Călin Popescu-Tăriceanu (2005-2008), dată după care a îndeplinit funcţia de ambasador cu însărcinări speciale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
În 2001 a fost reprezentant personal al Preşedinţiei-în-exerciţiu a OSCE pentru Europa de Sud-Est în timpul preşedinţiei române, iar în 2003 a fost reprezentantul Guvernului român pe lângă Autoritatea Provizorie din Bagdad şi consilier al MAE irakian.
În 2012 fost numit de premierul Victor Ponta în postul de consilier de stat, desfăşurându-şi activitatea în aparatul propriu de lucru al primului-ministru.
De asemenea, Mihnea Constantinescu a fost membru al Consiliului Regal creat de Regele Mihai I, statut pe care l-a deţinut în perioada octombrie 2010 - decembrie 2015. Î
În această calitate a participat la întâlnirea de taină la care s-a decis decăderea din drepturi și retragerea titlului de prinț pentru prințul Nicolae al României. Un moment extrem de controversat, rămas neclar și acum, după moartea Regelui Mihai, și, iată, și moartea lui Mihnea Constantinescu, martor și participant la această decizie care a dezamăgit mulți dintre susținătorii monarhiei în țara noastră.
Regele Mihai a decis să îl excludă pe nepotul său, principele Nicolae, din linia de succesiune la tron, la 1 august 2015, în cadrul unei întâlniri la reședința din Elveția la care au participal membrii Consiliului Regal Ioan Luca Vlad, Mihnea Constantinescu, principele Radu Duda și în absența chiar a principelui Nicolae.
Familia regală a publicat fotografii cu Regele stând în capul mesei, înconjurat de sfătuitorii săi. Consilierul Casei Regale Ioan Luca Vlad a declarat atunci că nimeni nu s-a opus excluderii principelui Nicolae.
Înainte de a intra în serviciul diplomatic a fost cadru didactic al Universităţii Politehnice din Bucureşti, domeniul inginerie nucleară, specializare în care a obţinut doctoratul.
Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu afirmă că Mihnea Constntinescu a fost unul dintre cei mai respectaţi ambasadori, având un interes deosebit de a promova interesele României, indiferent de culoarea politică a partidelor aflate lu guvernare, iar pierderea sa este foarte grea.
Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, afirmă că prin moartea fostului ambasador Mihnea Constantinescu a pierdut nu doar un fost colaborator, ci şi un apropiat prieten, spunând că acesta a fost "un om care întruneşte definiţia profesionalismului şi a bunului simţ deopotrivă".
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, a transmis duminică un mesaj în care îşi exprimă regretul faţă de moartea lui Mihnea Constantinescu.
Ambasadorul SUA la Bucureşti Hans Klemm afirmă că Mihnea Constantinescu a fost un diplomat desăvârşit, un patriot român şi că nu a cunoscut un susţinător mai puternic al Parteneriatului Strategic SUA-România.
"Comunitatea Ambasadei SUA şi cu mine am fost profund întristaţi să aflăm astăzi despre plecarea dintre noi a Ambasadorului Mihnea Constantinescu. A fost un diplomat desăvârşit, un patriot român şi nu am cunoscut un susţinător mai puternic al Parteneriatului Strategic SUA-România. Numeroasele contribuţii pe care le-a adus, atât României, cât şi comunităţii internaţionale, inclusiv recenta preşedinţie a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, nu vor fi uitate", afirmă Klemm.
El remarcă faptul că sfaturile înţelepte pe care Mihnea Constantinescu le-a oferit lui şi predecesorilor lui s-au dovedit nepreţuite în încercarea de a reprezenta cât mai bine America în faţa poporului român.
"Sincere condoleanţe familiei Ambasadorului Constantinescu, colegilor şi prietenilor săi. Îi vom simţi lipsa", spune Hans Klemm în finalul mesajului său.
”Ministerul Afacerilor Externe şi Corpul Diplomatic şi Consular au pierdut un coleg respectat, dar ambasadorul Mihnea Constantinescu va rămâne, prin ceea ce a realizat, în istoria diplomaţiei româneşti şi va continua să fie un etalon moral şi profesional”, se arată într-un comunicat transmis de MAE.
Potrivit MAE, activitatea de peste douăzeci de ani în diplomaţia românească a ambasadorului Mihnea Constantinescu a fost marcată de un profesionalism şi un devotament incontestabile.
"Mihnea Constantinescu a fost cel mai competent, onest, dedicat şi patriot înalt funcţionar public pe care România l-a avut după 1989 şi alături de care am avut şansa să lucrez. Îi datorăm toţi sute de proiecte şi soluţii cu adevărat strategice şi cu adevărat de interes naţional - un prieten şi un caracter ireproşabil. Dumnezeu să îl odihnească alături de cei mai buni!", a scris fostul premier Victor Ponta pe Facebook.
Şi Teodor Baconschi, fost ministru de Externe, a vorbit despre personalitatea fostului ambasador.
"Acest om a fost un domn, o personalitate de o mare inteligenţă şi delicateţe, un diplomat care a lucrat, mereu discret, pentru ancorarea noastră în Occident. A fost unul dintre prietenii mei în MAE. Ştia să aprecieze cultura, şi-ar fi dorit o Românie în care meritul e recunoscut fără eforturi, o ţară mai bună, condusă de oameni deştepţi şi patrioţi. Ştiu că a preţuit căldura prieteniei mele şi m-am bucurat, de-a lungul anilor, de distincţia sa precisă, calmă, plină de bun-simţ. Dumnezeu să-l odihnească!", a scris Baconschi pe Facebook.
Mihnea Constantinescu a fost "un diplomat inteligent, rafinat şi profesionist, un om de un bun-simţ fără egal", a transmis un alt fost ministru de Externe, Cristian Diaconescu.