De mâine, salarii mai mari pentru artişti şi funcţionarii din administraţie. Creşte şi salariul minim

31 Ian 2017 | scris de Gabriela Antoniu
De mâine, salarii mai mari pentru artişti şi funcţionarii din administraţie. Creşte şi salariul minim

Salariile şi indemnizaţiile pentru unele categorii de personal din sectorul bugetar vor fi majorate începând de mâine, 1 februarie. Printre aceştia se numără artiştii şi funcţionarii din administraţie. De asemenea, salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată va creşte la 1.450 lei lunar, începând de la 1 februarie.

Astfel, conform unei ordonanţe de urgenţă adoptate de guvern, personalul plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administrației publice locale va beneficia de o majorare a salariilor/indemnizaţiilor cu 20% faţă de nivelul lunii ianuarie 2017.

Acelaşi procent de majorare se va aplica cuantumului sporurilor, indemnizațiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut, în măsura în care personalul respectiv îşi desfășoară activitatea în aceleași condiţii.

Măsura nu se aplică personalului care ocupă funcții de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităților publice locale, respectiv primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți ai consiliilor județene, consilieri locali și județeni.

Tot de mâine, personalul de execuţie din cadrul instituțiilor publice de spectacole sau concerte, indiferent de subordonarea acestora, beneficiază de majorarea cu 50% a cuantumului brut al salariilor de bază, precum și a cuantumului sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut, în măsura în care personalul respectiv îşi desfășoară activitatea în aceleași condiţii.

Totodată, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi majorat la 1.450 lei lunar, începând cu 1 februarie 2017, pentru un program complet de lucru de 166 de ore în medie pe lună, reprezentând 8,735 lei/oră. Încheierea unui contract individual de muncă cu stabilirea unui salariu de bază mai mic decât cel aprobat de Guvern, sancţionează cu amendă contravenţională de la 300 lei la 2.000

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră