"Modificările referitoare la aceste probleme care țin de fundamentul democrației, drepturile și libertățile individului nu pot fi făcute prin ordonanță de urgență, de aceea îmi rezerv posibilitatea de a sesiza CCR și am dat astăzi în lucru departamentului legislativ să studieze această chestiune și să pregătească, dacă avem baza juridică, să sesizăm Curtea Consituţională", a declarat, luni, Tăriceanu.
El a amintit că nu o dată Curtea Constituțională a sancționat modificările aduse legislației privitoare la drepturile și libertățile fundamentale prin ordonanță de urgență.Tăriceanu a mai spus că există mai multe inițiative legislative care modifică cele două Coduri și care se află în dezbateri parlamentare şi că Guvernul nu avea dreptul să intervină prin ordonanță în momentul în care aceste propuneri sunt în procedură parlamentară.
Sesizarea CCR va fi făcută după inventarierea acestor propuneri, după 6 iunie, când Parlamentul îşi va relua activitatea, după vacanţa electorală. Acum două zile, Călin Popescu-Tăriceanu declara că modificarea Codurilor Penale trebuia făcută prin dezbatere publică în Parlament.
"Subscriu punctului de vedere exprimat de fostul premier Victor Ponta că această ordonanță ar trebui trântită în Parlament, pentru ca actualul Executiv și cetățenii să înțeleagă că modificări importante și grave care privesc drepturile și libertățile cetățenilor nu pot să fie adoptate în mod arbitrar de o persoană care este ministru al Justiției și care a îndeplinit un rol de traducător mărunt al Bruxelles", a declarat sâmbătă, preşedintele Senatului.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu a declarat miercuri că Ordonanța de urgență pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală a fost necesară pentru clarificarea elementelor din cele două acte normative, conform indicațiilor Curţii Constituționale.