De ce a acordat Guvernul Cioloş perioadă de graţie în cazul autorizaţiilor privind incendiul

22 Ian 2017 | scris de Gabriela Antoniu
De ce a acordat Guvernul Cioloş perioadă de graţie în cazul autorizaţiilor privind incendiul

La câteva zile după incendiul din clubul bucureştean Colectiv, Guvernul Ponta dădea o ordonanţă de urgenţă prin care modifica Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor. Guvernul motiva că încălcarea normelor legale a dus la o serie de incendii ce au afectat obiective care funcţionau fără autorizaţie de securitate la incendiu.Ulterior, Guvernul Cioloş s-a dovedit mai indulgent cu proprietarii de clădiri.

Guvernul Ponta mai arăta în motivarea OUG 52/2015, emisă la 3 noiembrie 2015, că prin continuarea funcţionării unor construcţii sau amenajări se încălcă grav cerinţa "securitate la incendiu", ceea ce poate avea consecinţe deosebit de grave, mai ales în cazul clădirilor civile, cu aglomerări de persoane.

Ordonanţa a fost modificată şi completată de Parlament, devenind Legea 33/2016, intrată în vigoare la 25 martie 2016. Printre completările aduse de parlamentari se numără şi cea prin care deţinătorii construcţiilor şi amenajărilor, puse în funcţiune fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, erau obligate să obţină acest act administrativ până la 31 decembrie 2016.

Legea mai stabileşte că până la obţinerea autorizaţiei de securitate, răspunderea exclusivă în ceea ce priveşte funcţionarea construcţiilor şi amenajărilor din punctul de vedere al asigurării cerinţei de securitate la incendiu revine beneficiarilor investiţiilor.

Fac excepţii de la aceste prevederi situaţiile în care se constată "încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu care impune oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor, potrivit criteriilor stabilite prin hotărâre a Guvernului, cazuri care constituie contravenţii potrivit legii".

Ce a decis Guvernul Cioloş astă-vară

În august 2016, Guvernul Cioloş a emis o altă ordonanţă prin care prelungea cu 6 luni termenul  de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu pentru persoanele care dețin construcții și amenajări ce funcționează fără aceste documente. Acestea vor putea obține autorizaţia până cel târziu la data de 30 iunie 2017.

Guvernul Cioloş îşi motiva această decizie prin faptul că a făcut o analiză şi a constatat că, până la expirarea termenului stabilit de lege, 31 decembrie 2016, "chiar dacă se păstrează același ritm de avizare sau autorizare, nu toți proprietarii sau deținătorii construcțiilor vor putea atinge obiectivul propus".

Termen prelungit, "fără măsuri coercitive"

Guvernul Cioloş se aştepta ca prin prelungirea termenului, fără sancţiuni şi conformarea de bună voie a proprietarilor să ducă la creşterea numărului construcţiilor autorizate.

"Extinderea perioadei în care se realizează conformarea de bună voie la norma de autorizare va conduce la creșterea numărului de construcții autorizate, fără a fi necesară aplicarea unor măsuri coercitive. Totodată, prin prelungirea termenului pentru obținerea autorizației se urmărește reducerea riscului de nerespectare a termenelor de obținere a avizelor/ autorizațiilor de securitate la incendiu de către beneficiarii care nu s-ar încadra în termenul actual. Prelungirea cu jumătate de an a termenului implică și reducerea numărului de solicitări de autorizare respinse pentru neconformități, beneficiarii urmând astfel să aibă la dispoziție o perioadă mai mare de timp în care să efectueze lucrările necesare obținerii autorizației de securitate la incendiu", preciza Guvernul într-un comunicat de presă, emis după aprobarea ordonanţei, la 24 august 2016.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră