Curtea Constituţională face dreptate viitoarelor mame cu mai multe joburi

22 Iun 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Curtea Constituţională face dreptate viitoarelor mame cu mai multe joburi

Prevederile care exclud posibilitatea acordării indemnizației de maternitate, calculate în raport cu toate contribuțiile pentru concedii și indemnizații plătite de asigurat, sunt neconstituționale.

Curtea Constituţională a analizat joi excepția de neconstituționalitate a prevederilor art.33 din Ordonanța de urgență a Guvernului 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, conform cărora  'pentru persoana asigurată care se află în două sau mai multe situații prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A și B și care desfășoară activitatea la mai mulți angajatori, la fiecare fiind asigurată conform prezentei ordonanțe de urgență, indemnizațiile se calculează și se plătesc, după caz, de fiecare angajator'.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că prevederile art.33 din OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, care exclud posibilitatea acordării indemnizației de maternitate calculate în raport cu toate contribuțiile pentru concedii și indemnizații plătite de asigurat, în alte situații decât cele prevăzute expres de acest text de lege, sunt neconstituționale.

"În motivarea excepției de neconstituționalitate, Curtea Constituțională a reținut că soluția legislativă a art.33 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.158/2005 are ca efect excluderea unor categorii de asigurați de la dreptul de a beneficia de acordarea indemnizației de maternitate calculate în raport cu toate contribuțiile pentru concedii și indemnizații plătite de asigurat, deși persoanele aflate în ipoteza art.1 alin.(1) lit.A și B din același act normative se bucură de acest drept. Curtea a apreciat că această soluție legislativă este contrară prevederilor art.16 și art.47 alin.(2) din Constituție, întrucât, din perspectiva respectării obligației de contribuție la Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, asigurații se află în situații egale, care nu justifică un tratament juridic diferențiat", se arată într-un comunicat al CCR.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanței judecătorești care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Tribunalului București — Secția a VIII-a conflicte de muncă și asigurări sociale.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră