Ce a decis Curtea Constituţională în cazul căsătoriilor gay

20 Iul 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Ce a decis Curtea Constituţională în cazul căsătoriilor gay

Judecătorii constituţionali au decis în unanimitate să dea aviz pozitiv inţiativei de revizuire a Constituţiei, în sensul definirii căsătoriei ca fiind uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie. ”Am avut de verificat dacă revizuirea nu a încălcat limitele revizuirii, în sensul că ar fi putut afecta independenţa, limba oficială, forma de guvernământ. Nu este cazul. A doua condiţie era să nu fie suprimate drepturile fundamentale ale cetăţenilor prin această propunere. Din cel puţin două puncte de vedere nu s-a constatat că ar fi putut fi suprimate”, a explicat Dorneanu, conform mediafax.ro.

Ca urmare, iniţiativa poate intra în dezbaterea Parlamentului, unde este însă nevoie de o majoritate calificată pentru a fi adoptată.  Dacă va fi aprobată de Parlament, propunerea trebuie să fie suspusă şi unui referendum naţional. Proiectul de revizuire a Constituţiei, însoţit de trei milioane de semnături, a fost depus la Parlament pe 23 mai de Coaliţia pentru familie.

Cât priveşte soluționarea excepției de neconstituţionalitate privind dispozițiile din Codul civil referitoare la recunoașterea căsătoriilor dintre persoane de același sex, Curtea a amânat luarea unei decizii până la 20 septembrie.

"Curtea, având nevoie de aprofundare a analizei tuturor dosarelor care s-au depus, (...) a amânat cauza pe 20 septembrie. (...) Avem suficiente date, decât că am simțit nevoia unei aprofundări a acestui aspect foarte important care poate să se constituie într-un precedent și trebuie să fim foarte atenți asupra modului în care vom da soluția", a spus președintele CCR, Valer Dorneanu, citat de agerpres.ro.

Conform articolului 277 din Codul civil, căsătoriile dintre persoane de același sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetățeni români, fie de cetățeni străini nu sunt recunoscute în România. Dispozițiile legale privind libera circulație pe teritoriul României a cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European rămân aplicabile.

Excepţia a fost ridicată într-un proces de cuplul Relu Adrian Coman-Robert Clabourn Hamilton, căsătoriţi în Belgia, stabiliţi în SUA, dar care vor să se mute în România, şi Asociația ACCEPT.

Guvernul a transmis că argumentele aduse de avocaţii cuplului nu se suţin, având în vedere că nerecunoaşterea unor astfel de căsătorii reprezintă "expresia diversităţii sistemelor juridice", în raport cu valorile morale ale fiecărei societăţi în parte, conform news.ro.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră