Românii, cei care au reușit să pună ștampila pe buletinele de vot la alegerile europarlamentare, au votat duminică. Primele rezultate la ieșirea de urne, exit-poll de la ora 19:30, dat publicității de postul de televiziune Digi24, arată așa:
PSD 25,8%
PNL 25,8%
USR 23,90%
ALDE 4,9%
PRO România 5,7%
UDMR 5,4%
PMP 5,2%
Secţiile de votare de pe teritoriul României s-au închis duminică seara, la ora 21,00.
Procesul electoral s-a desfăşurat între orele 7,00 şi 21,00.
Pentru cele două scrutine - alegerile europarlamentare şi referendumul naţional convocat de preşedintele Klaus Iohannis - au fost organizate 18.730 de secţii de votare pe teritoriul României, în străinătate cetăţenii români având la dispoziţie 441 de secţii.
Cu doar cinci minute înainte de închiderea urnelor, prezenţa la vot la europarlamentare era, duminică, de 48,86%.
Din păcate, foarte mulți români din diaspora, care au stat la cozi imense pentru a putea vota, nu au reușit acest lucru, căci nu a fost acceptată prelungirea votului acolo unde el s-a desfășurat cu mari dificultăți.
Prezenţa pe ţară la referendumul convocat de preşedintele Klaus Iohannis a fost, duminică, până la ora 21,00, când s-au închis urnele, de 41,23%, potrivit datelor înregistrate pe site-ul Biroului Electoral Central.
Referendumul privind justiția a trecut.
Nu am mai avut niciodată asemenea distribuție la vot. Cu trei partide majore, aproape la egalitate.
Eşantionul pentru exit-poll a fost format din 400 de secţii de votare. Acesta a fost stratificat, pe mediile urban şi rural şi pe regiuni istorice.
Au fost utilizaţi 450 de operatori de interviu, operatori de introdus date şi experţi în coordonarea cercetării şi analiza datelor, din partea celor două institute.
Numărul de persoane intervievate a fost de peste 20.000. Ponderea refuzurilor de a răspunde la chestionar a fost de circa 18%.
Având în vedere ponderea refuzurilor şi alte dificultăţi întâmpinate în secţiile de votare, independente de institutele de sondare, marja teoretică de eroare prevăzută pentru ancheta realizată în eşantionul de secţii de votare din România este de +/-2%, la un nivel de încredere de 95%, precizează autorii cercetării.
Eşantionul construit pentru exit-poll nu a inclus secţii de votare din străinătate.
La PSD, rezultatul nu mulțumește, și pare că se aude zgomot de ascuțit cuțite.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea, Marian Oprişan, i-a cerut demisia șefului PSD Liviu Dragnea, chiar înainte de rezultatele exit-poll la alegerile europarlamentare și referendum, de duminică, relatează Știrile PRO TV.
Anunțul făcut de Marian Oprișan a fost făcut duminică seara, cu puțin timp înainte de a fi făcute publice rezultatele exit-poll la alegerile europarlamentare și la referendumul privind justiția.
”PSD, normal, ar trebui să câștige alegerile. Dacă nu le câștigă, înseamnă că s-a greșit undeva.
Un partid primește ceea ce merită. Dacă pierde alegerile, șeful partidului se duce acasă.
Dacă PSD pierde alegerile și obține un rezultat foarte slab, sub 30%, Dragnea trebuie să plece acasă”, a spus Marian Oprișan.
UPDATE DUMINICĂ ORA 23:00 Rezultate parțiale alegeri europarlamentare 2019
PNL a obţinut la alegerile europarlamentare de duminică 29,43% dintre voturi, PSD - 28,51%, iar Alianţa USR PLUS - 11,57%, potrivit rezultatelor parţiale obţinute după centralizarea datelor din 3.332 secţii de votare din ţară din totalul de 18.730.
Totodată, pentru UDMR au votat 10,17% dintre alegători, 5,98% - pentru Pro România, 4,55% - ALDE şi 4,35% - PMP, scrie agerpres.ro.
În ceea ce priveşte votul în diaspora, după centralizarea datelor din 41 de secţii din cele 441 deschise în străinătate, pe primul loc în preferinţele alegătorilor se află USR PLUS - 61%; PNL - 15,00%; PMP - 4,54%; PSD - 4,51%; Pro România - 3,76%; ALDE - 2,47%.