Ambasadori acreditați la București se implică în campania de susținere a luptei împotriva violențelor asupra femeilor

29 Ian 2018 | scris de Marina Constantinoiu Istvan Deak
Ambasadori acreditați la București se implică în campania de susținere a luptei împotriva violențelor asupra femeilor

Ambasada Franței în România, împreună cu alte cel puțin 10 reprezentanțe diplomatice de la București, lansează campania de susținere a luptei împotriva violențelor asupra femeilor „Ambasadori în Portocaliu”, ca ecou al campaniei „Orangez le Monde / Orange the World” a Organizației Națiunilor Unite.

Scopul acestei campanii, care se va desfășura pe tot parcursul anului 2018, este creșterea gradului de conștientizare privind problematica violențelor asupra femeilor în rândul publicului neinstituțional și încurajarea inițiativelor pozitive de sprijinire a luptei împotriva acestui tip de agresiuni.

În ziua de 25 a fiecărei luni a acestui an, în semn de reamintire a Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor din 25 noiembrie, un ambasador sau o ambasadoare, care susține această campanie, va adresa un mesaj public de susținere a luptei contra violențelor asupra femeilor, sub forma unui videoclip care va fi publicat pe site-ul oficial sau rețelele de socializare ale ambasadei reprezentate.

Doamna Michèle Ramis, Ambasadoarea Franței în România, este cea care ac deschis această campanie, cu un mesaj despre violența domestică și implicațiile acestui tip de agresiune.

„Aș vrea să dedic acest prim mesaj violenței domestice, violențelor din familie care sunt poate la originea tuturor violențelor asupra femeilor. Violența fizică, psihologică, economică, sexuală pe care un partener o poate exercita asupra unei femei, care poate duce chiar la deces,  nu numai că distruge o femeie, dar are un impact și asupra copiilor și, mai mult, poate avea consecințe sociale și economice grave. De aceea, această formă de violență trebuie să fie puternic combătută, chiar dacă, din nefericire, face obiectul unui tabu”, se arată în mesajul doamnei Ramis.

Mesajul integral al doamnei Michèle Ramis poate fi regăsit aici.

 

Inițiativa acestei campanii, care a aparținut Ambasadei Franței, a venit în contextul în care președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, a declarat,  cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor din 2017, că egalitatea dintre femei și bărbați va fi „marea cauză” a mandatului său de cinci ani iar „primul pilon al acestei cauze este eliminarea completă a violențelor asupra femeilor”.

Lupta împotriva violenței domestice și pentru egalitatea de gen sunt, de altfel, și principalii piloni ai activității Institutului European pentru Egalitatea de Gen (EIGE).

Violența împotriva femeilor este cea mai răspândită formă de încălcare a drepturilor omului din toate timpurile și o formă de discriminare care are drept finalitate rănirea și prejudicierea economică, psihică, sexuală și fizică a femeilor. La această concluzie au ajuns experții EIGE.

Institutul a lansat o campanie publică “Non. No. Nein. Spune Nu! Oprește violența împotriva femeilor”, prin care încearcă să îi facă pe oameni să conștientizeze repercusiunile negative și de durată pe care le are acest fenomen asupra societății.

“Violența împotriva femeilor subminează integritatea și demnitatea femeilor și cauzează prejudicii grave asupra familiei, comunității și societății. În Uniunea Europeană, o femeie din trei (adică 61 de milioane de femei din totalul de 185) au fost, începând cu vârsta de 15 ani, victime ale violențe fizice sau/și sexuale”, au declarat experții EIGE pentru miscareaderezistenta.ro.

“În momentul actual nu există o metodă uzuală pentru a măsurarea violenței împotriva femeilor în UE, ceea ce îngreunează compararea rezultatelor și depistarea măsurilor preventive care funcționează cu adevărat. EIGE depune eforturi consistente pentru crearea unui cadru care să ofere tuturor statelor membre informații solide care să contribuie la monitorizarea situației și sprijinirea tuturor actorilor în planificarea unor acțiuni eficiente în combaterea și, în final, eradicarea acestui fenomen oribil”, ne-a declarat directorul EIGE, Virginija Langbakk.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră