A murit una dintre cele mai apreciate pictorițe contemporane

08 Iun 2022
A murit una dintre cele mai apreciate pictorițe contemporane
Paula Rego, artista britanică celebră la nivel internațional, născută în Portugalia, cunoscută pentru munca ei viscerală și tulburătoare, a murit la vârsta de 87 de ani, anunță The Guardian.
Galeria Victoria Miro a anunțat miercuri decesul lui Rego, spunând: „Ea a murit în pace în această dimineață, după o scurtă boală, acasă, în nordul Londrei, înconjurată de familia ei. Gândurile noastre sincere sunt cu ei.”
Pictorul, care a avut recent o expoziție retrospectivă la Tate Britain, a devenit cunoscut după ce a expus cu London Group în anii 1960 alături de David Hockney. În anii următori și-a petrecut cariera concentrându-se pe drepturile femeilor și, în special, pe avort.
După ce a crescut într-o familie privilegiată din Portugalia sub dictatura fascistă a lui António de Oliveira Salazar, Rego a fost fascinată de basme, iar picturile ei politice acoperă teme de putere, posesie, copilărie și transgresiuni sexuale.
Într-un interviu acordat pentru The Guardian în 2019, Rego, care a vorbit anterior despre propriile avorturi, a spus că „a face avorturile ilegale înseamnă a forța femeile să adopte o soluție de pe străzile”.
Ea a adăugat: „Fac tot ce pot cu munca mea, dar atât bărbații, cât și femeile trebuie să facă față acestui lucru. Afectează și bărbații. Nu rămâi însărcinată singură, nu?
Rego s-a născut la Lisabona în 1935, dintr-un tată care a lucrat ca inginer electronic și o mamă care a studiat arta, dar nu a practicat niciodată ca artist.
Cunoscută în principal pentru picturile, desenele în pastel și imprimeurile ei, Rego a devenit prima artistă asociată la National Gallery, care și-a consolidat locul ca unul dintre cei mai mari pictori și artiști figurativi ai Marii Britanii din întreaga lume.
Opera ei este evaluată în milioane de lire sterline, s-a făcut un film despre ea, iar o galerie numită House of Stories: Paula Rego, într-un oraș de coastă din Cascais, în afara Lisabonei, este una dintre puținele dedicate unui artist viu. Dar abia în 1987, Rego a avut prima ei expoziție majoră în Marea Britanie.
După ce a studiat la Școala de Arte Frumoase Slade la 17 ani sub Lucian Freud, Rego l-a cunoscut pe artistul Victor Willing, care mai târziu i-a devenit soț. În 1966, Willing a fost diagnosticat cu scleroză multiplă; a murit în 1988. Un an mai târziu, Rego a fost selecționat pentru premiul Turner.
Unele dintre cele mai apreciate lucrări ale lui Rego au fost inspirate de relația ei cu Willing. În familie (1998) prezintă o femeie și fiica ei îmbrăcând un bărbat așezat, incapabil să se abțină.
În retrospectiva ei Tate Britain, plasând-o pe Rego printre câteva artiste contemporane care au atins un statut comparabil, alte lucrări notabile au inclus seria Dog Women, o colecție de lucrări pastel care înfățișează femei comportându-se ca câini.
În Dog Woman (1994), inspirată dintr-un basm portughez, Rego i-a cerut modelului ei Lila Nunes, femeia care-și alăptase soțul, să „se ghemuiască și să fie o femeie cu gura căscată când e pe cale să înghită ceva”.
Din munca ei mai politică și mai elocvent șocantă, seria de avorturi îngrozitoare prezintă femei dublate după ce au făcut avorturi ilegale. Lucrările au fost create ca răspuns la un referendum privind avortul pentru liberalizarea legislației portugheze în 1998.
Amintindu-și de răposatul ei soț, artistul Victor Willing, Rego a spus anterior pentru Guardian: „Doliu este mereu acolo, nu devine mai ușor. M-am gândit să mă îndrăgostesc din nou de multe ori, dar asta nu este treaba nimănui.”
După anunțul morții lui Rego, omagiile au început să vină. „Este o pierdere națională”, a declarat miercuri președintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, jurnaliştilor. „Timp de multe decenii, Paula Rego a fost foarte importantă nu doar în Portugalia și în Anglia, unde a locuit și unde am vizitat-o ​​în studioul ei în 2016, ci mai degrabă în întreaga lume.”
Înscrieți-vă la First Edition, buletinul nostru informativ zilnic gratuit – în fiecare dimineață, la ora 7:00 BST
În orașul Cascais, unde se află muzeul Casa das Historías (Casa Poveștilor), dedicat lucrării lui Rego, oficialii au declarat că joi va fi o zi de doliu.
„Cultura portugheză și-a pierdut unul dintre cei mai importanți și ireverenți creatori ai săi, cineva care s-a remarcat ca femeie, ființă umană și artistă”, a declarat primarul din Cascais, Carlos Carreiras, într-un comunicat.
Când a fost întrebată în 2021 ce continuă să conteze cel mai mult pentru Rego în munca ei, ea a răspuns scurt: „Contează pur și simplu să faci asta”.
Lui Rego i-au rămas trei copii, pe care i-au crescut la Ericeira și, mai târziu, la Londra.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră