Pentru prima oară în istoria înregistrată, sâmbătă au căzut precipitații sub formă de ploaie și nu zăpadă pe vârfurile glaciare ale Groenlandei, relatează CNN. Temperaturile pe vârfurile din Groenlanda au crescut dincolo de limita înghețului pentru a treia oară în mai puțin de un deceniu.
Aerul cald care a cuprins insula înghețată a alimentat un episod de ploaie extremă care a aruncat șapte miliarde de tone de apă pe calota de gheață.
A fost cea mai abundentă ploaie pe calota glaciară de când se fac astfel de înregistrări, din 1950, conform Centrului național pentru date privind gheața și zăpada din SUA.
Cantitatea de masă de gheață pierdută duminică a fost de șapte ori mai mare decât media zilnică pentru această perioadă a anului.
Ted Scambos, cercetător la agenția citată, spune că acestea sunt dovezi că Groenlanda se încălzește cu rapiditate.
„Ce vedem acum nu este doar un deceniu ceva mai cald. Este ceva fără precedent”.
Stația meteorologică la care au fost înregistrate datele se află în cel mai înalt punct al calotei glaciare din Groenlanda. Acolo, cercetătorii observă vremea în Arctica și schimbările prin care trece gheața.
Stația studiază și documentează schimbări extreme la nivelul zonei încă din 1989. Jennifer Mercer, care participă la misiune, spune că din cauza ploii abundente, operațiunile la stație vor trebui să se schimbe:
„Acest lucru înseamnă că trebuie să luăm în calcul evenimente meteo cu care nu ne-am mai confruntat până acum în istoria operațiunilor noastre aici.
Evenimente meteo precum topirea gheții, vânt puternic și de acum și ploaie, în ultimii zece ani, s-au petrecut în afara spectrului considerat normal. Și pare că ele au loc cu frecvență tot mai mare”, a spus ea.
28 de trilioane de tone de gheață s-au topit în Groenlanda de la mijlocul anilor 1990
În situația în care schimbările climatice provocate de activitatea umană încălzesc planeta, gheața se topește cu rapiditate. Un raport al ONU a concluzionat recent că arderea combustibililor fosili a provocat topirea Groenlandei din ultimele două decenii.
Un articol științific publicat recent în jurnalul Cryosphere a arătat că planeta a pierdut 28 de trilioane de tone de gheață de la mijlocul anilor 1990 și până astăzi, o mare parte din acestea fiind din zona Arcticii, inclusiv Groenlanda.
În iulie, calota glaciară din Groenlanda a trecut prin cel mai dur episod de topire, pierzând peste 8,5 miliarde de tone de masă glaciară într-o singură zi, suficient să ridice nivelul mării în Florida cu cinci centimetri.
În 2019, Groenlanda a pierdut 532 miliarde de tone de gheață. În acel an, o primăvară extrem de caldă și un val de căldură în iulie au dus la topirea suprafeței glaciare. Nivelul oceanului planetar a crescut permanent cu 1,5 milimetri, ca urmare a acestui episod.