Între 28 noiembrie și 4 decembrie 2017, Teatrul LUNI de la Green Hours aniversează 20 de ani ai primului teatru independent din România. Cu acest prilej, publicul este așteptat, în Calea Victoriei 120, cu spectacole-eveniment ce reunesc artiști din generații diferite ale scenei contemporane.
În prima zi aniversară, pe 28 noiembrie, de la ora 20.00, Teatrul LUNI vă invită la Piazzolla 21g. După texte de Jorge Luis Borges, Laura Esquivel și Alain de Botton, producția Centrului de Teatru Educațional Replika, special invitată, este coordonată de Mihaela Rădescu și Radu Apostol. Spectacolul, o călătorie muzicală în Buenos Aires, este dedicat memoriei muzicianului de scenă Dorina Crişan Rusu. Personalitatea artistică a Dorinei a marcat puternic viaţa teatrului românesc. A lucrat cu regizori de prestigiu - Victor Ioan Frunză, Cătălina Buzoianu, Andrei Şerban - și a compus și interpretat splendide partituri în spectacole recunoscute ale celor mai importante teatre din România. A fost unul dintre primii artiști mainstream activi în zona independentă. Și-a adus contribuția creativă directă la numeroase producții ale Teatrului LUNI. Între acestea, Dorina a compus și interpretat live muzica pentru impresionantul one-woman-show Mihaela Rădescu - Alcool Amar...Amor. Protagonistă în Piazzolla 21g, Mihaela va fi acompaniată de excelentul Trio Elite: Cristian Balaș (vioară), Florin Mitrea (violoncel) și Mădălina Florescu (pian).
Pe 29 noiembrie, de la ora 20.00, Teatrul LUNI și Lia Bugnar vă așteaptă la o nouă premieră STĂ SĂ PLOUĂ. Spectacolul a fost prezentat publicului pentru prima dată în 2006. După 11 ani, spectatori de atunci și de acum sunt invitați să îl (re)vadă, într-o nouă distribuție. Talentul tinerilor actori Irina Antonie, Ilona Brezoianu, Mădălina Craiu și Anghel Damian garantează succesul de public al textului scris și regizat de Lia Bugnar.
Tot în 29 noiembrie, de la ora 22.00, este programat spectacolul Colibri de Garret Jon Groenveld, produs de Doctor’s Studio. Jucat și regizat de Daniel Popa, spectacolul este o comedie absurdă ce are loc într-un viitor destul de apropiat în care “o oglindă nu este o oglindă și o fereastră nu e o fereastră”. Daniel Popa trece de unul singur prin experiența călăului ajuns victimă, însoțit îndeaproape de ochiul vigilent al lui Big Brother, interpretat aici de The Voice Irina Margareta Nistor. Cu piesa Colibri, dramaturgul american Garret Jon Groenveld a câştigat The Internationalists 2012 Global Playwriting Contest.
Conceput special pentru aniversarea Teatrului LUNI, spectacolul-inventar de texte ale dramaturgului Peca Ștefan Invent/(-)ar [Pk] îi are ca protagoniști pe Laurențiu Bănescu și pe autor.
Pentru că reprezentația din 30 octombrie este sold out, Teatrul LUNI a anunțat deja prelungirea cu o zi a sărbătorii de 20 de ani. Astfel, în 4 decembrie, sunt programate încă două reprezentații, consecutive, ale ‘inventarului‘ Peca Ștefan & Laurențiu Bănescu. Performance party-ul durează 60 min. și este adresat unui număr limitat de participanți: 20. Orele de start ale Invent/(-)ar [Pk] din 4 decembrie vor fi 19.00, respectiv 20.30. Spectatorii sunt invitați să își aleagă ora la care doresc să ‘petreacă‘ împreună cu Peca și Laur.
Zilele de 1, 2 și 3 decembrie sunt dedicate celor mai tineri rezidenți ai Teatrului LUNI de la Green Hours: trupa Frilensăr va prezenta pe 1 decembrie, la ora 20.00, Înaintea erei noastre, cel mai premiat spectacol al său, iar pe 3 decembrie, ultima producție, în premieră: Bătălii, regi și elefanți, un two-men-show cu Tiberiu Enache și Ovidiu Cosovanu.
Paul Cimpoieru, autorul, și el premiat, al one-man-show-ului Homo Americanus, revine în Calea Victoriei cu Homo Love, un perform(d)ance programat, în premieră, pe 2 decembrie.
Programul detaliat al evenimentelor aniversare pe: www.greenhours.ro. Biletele pot fi achiziționate direct de la Green Hours (Calea Victoriei, 120) și online prin www.bilet.ro. Prețul unui bilet este de 25 lei (în avans) sau 35 lei (în ziua evenimentului).
Teatrul LUNI a luat ființă, oficial, în clubul de jazz Green Hours, în seara de Luni, 1 decembrie 1997, odată cu prezentarea premierei Chantan au Lait cu Maia Morgenstern și Dorina Crișan Rusu, pe texte de Mircea Dinescu, Ienăchiță Văcărescu și Joshua Sobol. Subsolul din Calea Victoriei 120 – “o hrubă, dar se face teatru acolo“, cum inspirat avea să spună în 2004 personajul Laur din New York Fuckin’ City de Peca Ștefan – a devenit, , în timp, un laborator, dar și un simbol al independenței.