Ziua mondială a teatrului este aniversată anual la 27 martie. Instituită în 1961, la Viena, de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), a devenit, din 1962, un eveniment anual, organizat de Centrele naţionale ale institutului.
ITI a fost înfiinţat în 1948, la iniţiativa UNESCO, şi reprezintă cea mai importantă organizaţie non-guvernamentală din domeniul artistic.
Pentru marcarea acestei zile sunt organizate diverse manifestări naţionale şi internaţionale de teatru, dar şi spectacole şi concerte, evenimente în cadrul cărora publicul are ocazia să întâlnească artiştii preferaţi.
Momentul cel mai importantă al manifestării rămâne însă, transmiterea mesajului tradiţional internaţional.
În fiecare an, o personalitate recunoscută la nivel internaţional e invitată să comunice reflecţiile sale asupra celei mai vechi forme artistice, teatrul.
Mesajul, tradus în peste 50 de limbi, este citit spectatorilor înaintea reprezentaţiei din seara zilei de 27 martie, apoi este publicat în ziare şi reviste, difuzat la radio şi televiziune.
Primul mesaj de Ziua mondială a teatrului a fost scris în 1962, de Jean Cocteau, potrivit site-ului www.world-theatre-day.org.
Anul acesta, de Ziua Mondială a Teatrului, bucureștenii au parte e o experiență inedită.
Teatrul Odeon și-a deschis, din nou, larg porțile către spectatori. De data asta propune o altfel de călătorie, o incursiune în care e nevoie de curaj și de un dram de curiozitate, pentru că ”A fi sau a nu fi” își găsește răspunsul într-un tur ghidat prin spațiile nedestinate publicului.
Pentru aceasta, spun organizatorii, ”avem nevoie de consimțământul dumneavoastră, printr-un acord semnat”.
Miercuri, în intervalul orar 12:00 – 20:00, publicul bucureștean este invitat să pășească dincolo de ușa ferecată a Intrării actorilor, cele două uși de acces uzual rămânând închise. De acolo va începe o călătorie în timp și în spațiu, prin structurile Bucureștiului de altădată, pe sub scena Sălii Majestic, originară din 1911, prin culoarele încărcate de istorie și de întrebările existențiale ale celei mai recente premiere a Teatrului Odeon, spectacolul ”HAMLET” de William Shakespeare, în regia lui Dragoș Galgoțiu.
Aventura din acest an se vrea înălțătoare la propriu, așa că cei fără frică de înălțimi se vor ridica deasupra poveștilor, deasupra scenei mari.
Mai mult decât atât, vor pătrunde în universul încă nedescoperit al unui spectacol care nu și-a întâlnit publicul, viitoarea premieră, ”DELIRIUM”, de Enda Walsh, o reinterpretare radicală după ”FRAȚII KARAMAZOV”, de F.M. Dostoievski, regia Vlad Massaci.
Călătoria se poate încheia cu vizita într-o mică grădină în care înflorește FRUMUSEȚEA NEVĂZUTĂ, o expoziție foto, în foaierul Sălii Studio, cuprinzând 20 de portrete ale doamnelor din spatele scenei Teatrului Odeon.
Și pentru a pleca din acestă clădire cu zâmbetul pe buze, actorul Marius Damian v-a pregătit, la etaj, expoziția de caricaturi ale colegilor săi actori,
Și TNB vă așteaptă în culisele sale.
De la ora 15:00 puteți face un documentat tur ghidat în compania lui Ionuţ Corpaci, pentru a descoperi partea nevăzută a Teatrului Naţional şi pentru a afla unde şi cum se nasc spectacolele. Şi nu în ultimul rând, pentru a admira cum se vede Bucureştiul de sus! Punctul de întâlnire: în foaierul din faţa intrării la Sala Media.
Pe traseu, veţi trece şi prin expoziţiile temporare găzduite în prezent de foaierele teatrului:
Foaierele Sălii Studio – Salonul umorului francofon – expoziţie de benzi desenate, caricaturi şi fragmente din filme comice semnate de artişti din Argentina, Valonia-Bruxelles, Cehia, Egipt, Franţa, Liban, România, Ungaria, Uruguay. Expoziţia este organizată de Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România (GADIF).
Foaierul Media (aripa Intercontinental) – Expoziţia comemorativă Ştefan Bucătaru – 50 de ani de pictură.
Rotonda din foaierul Sălii Mici – Expoziţia retrospectivă aniversară Ştefan Pelmuş 70, pictură.
Foaierul Sălii Media (aripa Tudor Arghezi) – Expoziţia de pictură a Noricăi Veşcă–Popescu, intitulată Cercul.
La ora 18:00 sunteți invitați la Librarium, librăria din foaierul Sălii Mari (în spatele Casei de bilete), pentru lansarea cărţii ”Exerciţiu de echilibru” de Andreea Tănăsescu, lector univ. dr. la U.N.A.T.C, coregraf, manager proiecte culturale, director al Asociaţiei Culturale ‘A&A Associated Artist’.
Volumul publicat la editura Tritonic conţine patru piese de teatru şi va fi lansat în prezenţa autoarei.
În această zi de sărbătoare a Teatrului, beneficiaţi de 20% reducere la achiziţionarea oricărei cărţi din librărie. În plus, dacă veţi participa la tombolă, veţi avea şansa de a câştiga, până la finalul zilei, un set de cărţi de teatru din colecţia Yorick, de la Editura Nemira.