Următoarea atracție pe cer, după eclipsa totală de soare din 21 august, este un asteroid suficient de mare pentru a fi văzut cu mici telescoape și poate chiar cu un binoclu. Asteroidul 1981 ET3, cunoscut şi ca 3122 Florence, este o rocă spațială imensă, de cel puțin 4,35 km în diametru, relatează earthsky.org.
Florence este cel mai mare asteroid care trece aproape de planeta noastră de când a fost descoperit acum mai bine de un secol. Asteroidul 3122 Florence va trece în siguranță pe lângă planeta noastră la 1 septembrie 2017, la o distanţă de peste 18 ori mai mare decât cea dintre Pământ și Lună.
Asteroidul nu va fi vizibil cu ochiul liber. Cu toate acestea, va deveni vizibil pentru amatorii cu telescoape mici până la sfârșitul lunii august, fiind cea mai apropiată întâlnire cu Pământul a acestui asteroid din 1890. Florence nu va mai afla așa de aproape până după anul 2500.
Printre asteroizii apropiați de Pământ, clasificați drept potențial periculoși, Florence este unul dintre cei mai mari. Asteroizii mai mari sunt 1999 JM8 (7 km), 4183 Cuno ( 5,6 km) și 3200 Phaeton ( 5,1 km), considerat a fi părintele ploii de meteoriți Geminid.
Dintre aceştia, Florence este mai strălucitoare, fiind o țintă excelentă pentru posibile vizionări prin telescoape mici și binocluri.
Trecerea meteoritului Florence la 1 septembrie va oferi astronomilor o oportunitate excelentă de a face măsurători detaliate ale unui asteroid mare din apropierea pământului. Oamenii de știință se așteaptă să obțină imagini de înaltă rezoluție care ar putea dezvălui caracteristici de suprafață la aproximativ 10 metri.
Asteroidul se rotește în aproximativ 2,5 ore, iar observațiile radarului pot arăta dacă Florence este binară, adică dacă are o "lună"mică.
Cea mai apropiată abordare de de Pământ este așteptată la ora 8:06 AM EDT, la 1 septembrie 2017, dar observatorii care au un telescop pot încerca să detecteze meteoritul cu câteva nopți înainte de acestă dată.
Deși asteroidul Florence călătorește cu 48.708 km / h, distanța îl va face să pară atât de lent încât observatorii ar trebui să urmărească asteroidul timp de aproximativ 5 până la 10 minute pentru a detecta mișcarea acestuia.
Asteroidul Florence a fost descoperit la 2 martie 1981 de Siding Spring Observatory din Australia. A primit acest nume în onoarea lui Florence Nightingale (1820-1910), fondatorul asistenței medicale moderne.