Peste 200 de studii au demonstrat existenţa unei dovezi solide privind legătura dintre excesul de grăsime corporală şi cancer, printre care cel de colon, sân, pancreas şi ovarian, relatează theguardian.com.
Conform unor date anterioare, aproape trei sferturi din populaţie vor fi supraponderale până în 2035, cu 700.000 de cazuri noi legate de cancer, în următorii 20 de ani. Creşterea în greutate în viaţa adultă este legată de un risc mai mare de cancer digestiv.
Un nou studiu, realizat de o echipă internaţională, avertizează că există o dovadă puternică între excesul de grăsime şi riscul crescut pentru 11 tipuri de cancer : de colon, rect, uter, sân, ovar, rinichi, pancreas, gastric, biliar, precum şi alte cancere de esofag şi măduvă osoasă.
“Cred că acum oamenii şi medicii chiar trebuie să acorde atenţie obezităţii”, a declarat Marc Gunter, coautor al cercetării realizate de Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului. “Spunându-le oamenilor că trebuie să evite să se se îngraşe, nu numai că reduc riscul de diabet şi boli cardiovasculare, dar şi de multe tipuri de cancer”, a adăugat el.
Publicat în British Medical Journal, studiul a analizat dovezile din alte 204 anterioare care privesc rezultate combinate din cercetări ce demonstrează legătura dintre grăsimea corporală şi dezvoltarea anumitor tipuri de cancer.
Din 95 de studii care au măsurat obezitatea în funcţie de indicele de masă corporală (IMC), 12 au oferit dovezi puternice privind asocierea cu 9 tipuri diferite cancere. Analiza acestor studii arată că, cu cât IMC este mai mare, cu atât creşte riscul de cancer. În cazul bărbaţilor, la fiecare creştere a IMC cu 5kg/m2, creşte şi riscul de cancer colorectal cu 9%, în timp ce printre femeile care urmează o terapie hormonală, riscul dezvoltării unui cancer de sân după menopauză creşte cu 11%. Cifrele sunt mai mari pentru cancerul biliar, riscul de a face această boală crescând cu 56% pentru fiecare creştere a IMC de 5kg/m2.
Autorii notează că dintre alte 83 de studii, 18% au fost considerate extrem de sugestive în ceea ce priveşte legătura dintre excesul de grăsime corporală şi cancer, în timp ce 20% au oferit dovezi slabe, iar 25% nici o legătură.
Când studiile legate de măsurarea obezităţii au fost incluse în analiză, numărul total de cancere pentru care există o dovadă puternică că au legătură cu grăsimea în exces a ajuns la 11.
Noul studiu nu arată însă cum excesul de grăsime duce la apariţia cancerului, dar cele anterioare au oferit o serie de explicaţii. “Ştim că dacă cineva este supraponderal aceasta duce la o dereglare hormonală şi metabolică”, a declarat Gunter, subliniind că excesul de grăsime este legat de un nivel ridicat de estrogen, insulină şi risc crescut de inflamaţii, toate afectând diviziunea celulară.
Dr Rachel Orritt, cercetător britanic, spune că studiul a folosit criterii stricte pentru a confirma că obezitatea creşte riscul de cancer. Ea a adăugat că excesul de greutate este a doua cauză a cancerului, după fumat, care poate fi prevenită. “Fie că urcăm scările sau optăm pentru băuturile fără zahăr sunt gesturi mici care pot face diferenţa şi ajută la păstrarea unei greutăţi normale şi scăderea riscului de cancer”, a mai spus dr. Orritt.
Pentru dr Alison Tedstone, nutriţionist-şef Direcţia de Sănătate Publică din Anglia, cheia este conştientizarea publicului. “Mai puţin de jumătate din populaţie conştientizează că obezitatea creşte riscul de cancer, iar aproape două treimi dinntre adulţi sunt supraponderali, ceea ce este îngrijorător”, spune ea.
Paul Aveyard, profesor la Oxford, confirmă că studiul subliniază nevoia societăţii de a lua măsuri pentru stoparea obezităţii. “Este unul dintre multele motive pentru care oamenii ar trebui să fie îngrijoraţi de excesul de greutate”, a spus el. “Acest risc nu vizează doar persoanele supraponderale. Toţi cei care au grăsime în exces riscă în aceeaşi măsură”, a adăugat profesorul.