O rețea de canale umplute cu lichid, descoperită recent în corpul uman, este un organ necunoscut anterior, care ajută la transportul celulelor canceroase în tot corpul, relatează newscientist.com.
Descoperirea a fost făcută din întâmplare, la o endoscopie de rutină - o procedură care implică introducerea unei camere subțiri în tractul gastro-intestinal al unei persoane. Abordările mai noi permit medicilor să utilizeze această procedură pentru a obține în același timp o examinare microscopică a țesutului intestinului unei persoane, cu rezultate surprinzătoare.
Echipa medicală se aștepta să vadă cum canalul biliar este înconjurat de un zid dur și dens de țesut. În schimb, au văzut modele ciudate, inexplicabile. Ei au mers cu această descoperire la Neil Theise, un patolog de la Școala de Medicină a Universității din New York.
Când Theise a folosit același dispozitiv endomicroscopic pentru a se uita sub pielea propriului nas, a văzut acelaşi lucru. Investigarea ulterioară a altor organe a sugerat că aceste modele sunt create de un fel de fluid care se deplasează prin canale, prezente peste tot în organism.
Teise consideră că fiecare țesut din corp poate fi înconjurat de o astfel de rețea de canale, care, în esență, formează un organ. Echipa estimează că organul conține aproximativ o cincime din volumul total al lichidului corpului uman. "Credem că acționează ca un amortizor", spune Theise.
Acest organ nu a fost probabil văzut niciodată înainte, deoarece abordările standard pentru prelucrarea și vizualizarea țesuturilor umane provoacă scurgerea canalelor, iar fibrele de colagen care dau structură rețelei se prăbușesc unele peste altele. Acest lucru ar fi făcut canalele să pară precum un zid tare de țesut dens de protecție, în loc de o pernă umplută cu lichid.
Dar, pe lângă protecția organelor, rețeaua poate ajuta, de asemenea, la răspândirea cancerului. Când echipa lui Theise a analizat mostrele prelevate de la persoane cu cancer invaziv, au descoperit că celulele canceroase care au ieșit din țesuturile originale şi-au putut găsi drumul prin aceste canale, direct în sistemul limfatic. "Odată ce au intrat, sunt ca și cum ar fi pe un tobogan", spune Theise. Avem o abordare nouă asupra mecanismului de răspândire a unei tumori.
Theise și colegii săi cercetează acum dacă analiza fluidului din aceste canale nou descoperite ar putea duce la diagnosticarea precoce a cancerului. Ei cred că organul ar putea fi, de asemenea, implicat în alte probleme, inclusiv edem, o boală hepatică rară și alte tulburări inflamatorii.