Oamenii de știință au confirmat existența unui diamant de origine non-terestră. Procesul său de formare ar putea fi replicat de industrie, scrie Capital.
După ce au colectat indicii, cercetătorii au confirmat că au descoperit unul dintre cele mai mari diamante hexagonale - care s-a format pe o altă planetă decât Pământul - în meteoriți găsiți în nord-vestul Africii, relatează CNN, vineri, 16 septembrie. Această piatră, numită lonsdaleit, se spune că este mai dură și mai rezistentă decât diamantele terestre. Modul în care s-a format a făcut obiectul unui studiu publicat pe 12 septembrie în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences . Ar putea deschide calea aplicațiilor industriale, dacă se reușeste reproducerea condițiilor de formare a pietrei.
Totul ar fi pornit de la o descoperire a unui geolog, Andy Tomkins, coautor al studiului. În timp ce clasifica meteoriții a dat peste o piatră ciudată, „împăturită” într-un meteorit găsit în nord-vestul Africii. Potrivit acestuia din urmă, ar proveni din mantaua unei planete pitice din sistemul nostru solar. Acesta din urmă „ar fi fost pulverizat de un asteroid, eliberând presiunea și ducând la formarea acestor diamante cu adevărat ciudate” în urmă cu aproape 4,56 miliarde de ani, a explicat coautorul studiului, Alan Salek, doctorand și cercetător la Universitatea RMIT in Australia.
Acest tip de material se poate forma în trei moduri diferite. Diamantele pământului se formează sub efectul presiunii și temperaturii ridicate care comprimă grafitul pentru o lungă perioadă de timp. Ele pot fi create și în timpul unei coliziuni violente, cum ar fi atunci când un meteorit lovește un corp ceresc. Dar un al treilea mod ar putea explica formarea acestor diamante, relatează echipa de cercetare. Vaporii de grafit spart s-ar fi atașat unui mic fragment de diamant și s-ar fi dezvoltat pe acesta - ceea ce ar fi dus la crearea lonsdaleitului în cauză. Aceasta este a treia ipoteză pe care cercetătorii o dezvoltă în studiul lor. Pentru Andy Tomkins, industria ar putea încerca să reproducă acest proces de formare chimică.