Tehnologiile viitorului pot aduce APOCALIPSA. Vezi care sunt pericolele care pandesc omul-digital

02 Mai 2015
Tehnologiile viitorului pot aduce APOCALIPSA. Vezi care sunt pericolele care pandesc omul-digital
Tehnologia este buna, insa care ar putea fi viitorul omului in conditiei agresiunii continue si dezvoltarii exponentiale ale acestui sector? Care sunt adevaratele pericole?

1. Pierderea totale a intimitatii. Tordeauna ti se va spune ca o camera video de supraveghere care iti ingradeste libertatea este un pret care trebuie platit pentru a nu ajunge la un rau si mai mare. Si, ai vazut in ultima vreme cat de „bagacios” devine Facebook sau contul tau de Google?

2. O conexiune permanenta cu locul tau de munca. Esti in vacanta, suna telefonul. Poate ca nu e atat de rau sa stai cateva minute, o jumatate de ora sa rezolvi niste probleme. Si, da, ai si laptopul cu tine, diseara ai putea sa lucrezi un pic la excelul de pe desk...

3. Totul devine digital. Ai incercat sa-i arati unui copil de 10 ani o caseta VHS? Va rade de tine. Si – just for the record – inaintea casetei vhs a fost, timp de secole, cartea. Dar te-ai gandit ca un impuls electromagnetic – ca acela produs de exploziile nucleare sau, mai simplu, un deget care apasa tasta „Del” ar putea provoca o paguba...irecuperabila?

4. Robotizarea. O statistica spuna ca in urmatorii 20 de ani circa 25% din joburile din Statele Unite vor disparea. Pentru ca vor putea fi inlocuite de roboti. Dar da, tu esti aici, in Bizant, si esti la adapost..

5. Moartea interactiunii umane. Te simti bine pe retelele de socializare. Intrii cand vrei, stai cat vrei, pleci cand ai chef. La restaurant nu se intampla treaba asta. Iar cumparaturile...online. E mai ieftin...dar...cand ai luat ceva cu mana ta, cand ai negiciat ultima oara pretul unui produs. Asaltul online-ului poate duce, in timp la moartea offline-ului...

6. Tehnologia – bastonul alb al unui orb. Te bazezi pe tehnologie. Un GPS este excelent cand pornesti la drum. Ai spus-o singur: fara el esti mort. Dar te-ai gandit ca utilizarea permanenta a unor astfel de mihjloace ar putea duce, in timp la atenuarea unor reflexe? Si ce naiba faci cand se termina bateria?

7. Boli cauzate de diferite aparate. Exista din ce in ce mai multe dovezi ca telefoanele celulare, sau retele wifi pot avea influente nefaste asupra sanatatii. Acum cativa ani era foarte fericit cand ai economisit pentru un cuptor cu microunde. Acum, te-ai convins, nu-i asa?

8. Scenariul Gray Goo. Ai auzit, fara indoiala de nanotehnologie. Nanoingineria a facut pasi importanti. Cu toate acestea, scenariile unor firme cand nanorobotii o iau razna nu tin neaparat de science-fiction. Mai gandeste-te!

9. Inteligenta artificiala. Profesorul Stephen Hawking, Bill Gates, Elon Musk, Clive Sinclair – cu totii au avertizat asupra tehnologiei care, conducand la crearea inteligentei artificiale, ar putea la un moment dat sa o ia razna. „Ar putea sa fie chiar mai rau decat in cazul unei bombe nucleare”, a spus Elon Musk. Da, si stiti ce e mai interesant? S-au facut atatea filme, incat lumea a inceput sa nu mai ia in serios acest subiect...
 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră