Meteorologii avertizează că urmează un sezon extraordinar al uraganelor din Atlantic

27 Mai 2024
Meteorologii avertizează că urmează un sezon extraordinar al uraganelor din Atlantic

Potrivit previziunilor Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice (NOAA), sezonul uraganelor din Atlanticul de Nord din acest an, care ar trebui să debuteze săptămâna viitoare, se anunţă a fi unul ”extraordinar” şi ar putea include patru până la şapte uragane de categoria 3 sau mai mare.

Numărul uraganelor este unul fără precedent în estimările realizate până în prezent de NOAA.

Previziuni agenției americane sunt în principal legate de evoluţiile fenomenului meteorologic La Nina, precum şi de temperaturile foarte ridicate din Oceanul Atlantic.

Potrivit NOAA, în total, se estimează că s-ar putea dezvolta între 17 şi 25 de furtuni cărora le va fi atribuit un nume - cu vânturi de peste 63 de kilometri pe oră.

Dintre acestea, între opt şi 13 ar putea deveni uragane - însoţite de rafale de vânt cu peste 119 kilometri pe oră -, dintre care între patru şi şapte de categoria 3 sau mai mult - cu rafale începând de la 178 de kilometri pe oră.

Fenomenul meteorologic La Nina se dezvoltă în Oceanul Pacific, dar are consecinţe pe întreaga planetă. Fenomenul invers, El Nino, s-a manifestat anul trecut şi are tendinţa contrară de a modera activitatea uraganelor din Atlanticul de Nord.

Sezonul uraganelor din Oceanul Atlantic se desfăşoară de la începutul lui iunie până la finele lui noiembrie. Aceste uragane se pot dovedi devastatoare atât pe plan material, cât şi în ceea ce priveşte pericolul reprezentat pentru vieţile oamenilor, în special în statele din sudul Statelor Unite.

În 2022, uraganul Ian a devastat Florida, lăsând în urma sa zeci de victime şi provocând doar el pagube de peste 100 de miliarde de dolari.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră