În afară de aceasta, luna ianuarie este chiar mai rece decât decembrie, iar răcelile şi gripele domină. Dacă mai punem la socoteală şi banii cheltuiţi cu prilejul sărbătorilor, avem „ingredientele” perfecte ale unei perioade triste.
În plus, iarna aduce cu sine ceea ce specialiştii numesc boala afectivă de sezon (seasonal affective disorder -SAD). Deşi se credea că această melancolie de iarnă este un mit, majoritatea cercetătorilor cred că boala este legată de modul cum organismul uman răspunde la lumină.
“În cazul SAD, o teorie este că lumina care pătrunde în ochi provoacă schimbări la nivelul concentraţiei de hormoni din organism. Lumina opreşte secreţia hormonului somnului, melatonina, motiv pentru care trecem în starea de veghe. Se crede că suferinzii de SAD sunt afectaţi de scurtarea zilelor-lumină în timpul iernii. Dacă trecem printr-o melancolie de iarnă, atunci lipsa luminii are rolul ei", a declarat Alison Kerry, specialist în sănătate mintală, conform nhs.uk.
În aceste caz, pentru a combate tristeţea de iarnă, trebuie să profităm de zilele cu lumină strălucitoare, să mergem afară cât de des putem sau să stăm la fereastră, să mâncăm mai bine, şi în special fructe şi legume şi să facem cât mai multă mişcare. Un alt remediu ar putea fi şi terapia cu lumină, care presupune aşezarea în faţa sau dedesubtul unei cutii care produce o lumină strălucitoare.