FENOMEN NEMAIVĂZUT! Ce au înregistrat oamenii de știință, ÎN PREMIERĂ, pe suprafața Soarelui. "Nu vom mai vedea așa ceva prea curând" (VIDEO)

19 Oct 2015
FENOMEN NEMAIVĂZUT! Ce au înregistrat oamenii de știință, ÎN PREMIERĂ, pe suprafața Soarelui.
Oamenii de știință au înregistrat un fenomen nemaivăzut până acum pe suprafața Soarelui: explozii solare de proporții uriașe însoțite de particule bogate în heliu-3. 
 
Acoperind peste 500.000 de kilometri și călătorind cu viteze de peste 300 de km/oră, radiațiile emise de exploziile solare au propulsat în spațiu particule bogate în heliu-3. 
 
"Din păcate, nu vom mai vedea așa ceva prea curând", a declarat Radoslav Bucík, de la Institutul Max Planck din Germania. 
 
Descoperirea a fost făcută după analiza datelor strânse în perioada 26 ianuarie - 2 februarie 2010, scrie Science Alert.
 
Pentru că Soarele se află într-o continuă mișcare, în momentul în care astfel de particule sunt ejectate, ele călătoresc pe o traiectorie curbată.
 
Exploziile solare sunt deseori însoţite de ejecţii de masă coronală (CME) – nori enormi de plasmă superfierbinte care se deplasează prin spaţiu cu viteze de ordinul milioanelor de kilometri pe oră. Dacă radiaţiile emise de o explozie solară ajung la Pământ în doar câteva minute, ejecţiile de masă coronală au nevoie de câteva zile, dar când ajung pot provoca furtuni geomagnetice care pot afecta sateliţii de pe orbita terestră şi pot duce la întreruperi ale reţelei de electricitate.
 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră