Imaginea, surprinsă de o staţie spaţială indiană care orbita planeta roşie, cuprinde o suprafaţă de 2.500 mile în canionul Valles Marineris. Un nor de praf este clar vizibil în colțul din stânga jos al imaginii.
Imaginile au fost încărcate de Organizația de cercetare spațială indiană şi difuzate de canalul francez UDOvni Disclosure, care afirmă: "Am putea să ne întrebăm dacă este vorba despre un nor de praf imens sau este produs de o explozie nuclară sau de metan".
Adepţii teoriei conspiraţiei susţin că fotografia a fost făcută cam în acelaşi timp cînd cometa Sliding Spring a trecut pe lângă Marte, anul trecut. În plus, NASA este acuzată că a muşamalizat explozia produsă pe planeta roşie.
"Când cometa a trecut pe lângă Marte, NASA a întrerupt transmisia", se susţine în clipul video de pe canalul francez.
Mirror Tech a arătat fotografia lui Peter Muller, de la laboratorul de ştiinţe spaţiale Mullard şi profesor la Departmentul Spaţiu şi Fizica Climatului de la Universitatea College London.
"Norii în formă de ciupercă se pot forma natural, în urma unor cratere de impact sau explozii vulcanice. Nu se cunoaşte vreo activitate vulcanică pe Marte şi cel mai probabil norul s-a format în urma căderii unui meteorit", a spus profesorul Muller.
"Cad cam 20 în fiecare an pe Marte, dar, de obicei, meteoriţii sunt de câţiva zeci de centimentri ca mărime. Ar fi interesant ca una dintre camerele ESA sau NASA să caute în această regiune pentru a vedea dacă există urme ale vreunui crater de impact deoarece acestea au caracteristici binecunoscute", a mai spus el.