Europa s-a încălzit cu aproximativ 2,3 grade față de perioada 1850-1900, conform ONU, scrie Le Parisien.
Clima din Europa s-a încălzit cu 2,3 grade față de epoca preindustrială (1850-1900), cu o rată de două ori mai rapidă decât media globală din anii 1980, au anunțat luni ONU și programul european Copernicus.
În timp ce întreaga planetă s-a încălzit cu aproape 1,2 grade din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră, „Europa este regiunea cu cea mai rapidă încălzire din lume”, a amintit profesorul Petteri Taalas, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale a Națiunilor Unite (OMM), citat în raport.
În noiembrie, OMM a anunțat că Europa s-a încălzit cu o rată de +0,5 grade pe deceniu, de două ori mai rapid decât media celorlalte cinci regiuni meteorologice globale.
În cea mai mare parte a Europei, „temperaturile ridicate au exacerbat secetele intense și larg răspândite, au alimentat incendii forestiere violente, responsabile pentru a doua cea mai mare suprafață arsă măsurată vreodată pe continent și au provocat mii de decese în exces din cauza valurilor de căldură”, a spus Petteri Taalas.
Mii de decese legate de căldură
Potrivit Bazei de date pentru situații de urgență (EM-DAT), pericolele meteorologice, hidrologice și climatice din Europa în 2022 au afectat direct 156.000 de persoane și au provocat 16.365 de decese, aproape exclusiv din cauza valurilor de căldură.
Din 1980, dezastrele meteorologice (valuri de căldură, inundaţii etc.) au provocat moartea a 195.000 de persoane, a anunţat miercuri Agenţia Europeană de Mediu (AEE).
Pagubele economice, în mare parte legate de inundații și furtuni, sunt estimate în total la aproximativ două miliarde de dolari pentru anul 2022, departe de cele 50 de miliarde pentru anul 2021 după inundații excepționale.
Anul 2022 „nu este, din păcate, un caz unic sau o ciudățenie climatică”, a comentat Carlo Buontempo, directorul Observatorului privind schimbările climatice Copernicus (C3S) al Uniunii Europene. „Face parte dintr-o tendință care va face episoadele extreme de stres termic mai dese și mai intense în întreaga regiune”.
O rară licărire de speranță din raport: anul trecut, în Europa, energiile regenerabile au produs pentru prima dată mai multă electricitate (22,3%) decât combustibilii fosili (20%).
Nous vivons dans un hot spot du réchauffement planétaire.
— Mickaël Correia (@MickaCorreia) June 19, 2023
L'organisme météo de l'ONU et Copernicus révèlent que l’Europe se réchauffe 2 fois plus que la moyenne mondiale.
En 2022, les aléas météo et climatiques en Europe ont causé 16 365 décès.
????https://t.co/LyFqRKVs4o pic.twitter.com/BlUNAMd0s9
Le climat en Europe s'est réchauffé de 2,3 degrés par rapport à l'ère pré-industrielle (1850-1900), avec un rythme 2 fois plus rapide que la moyenne mondiale depuis les années 1980, ont annoncé l'ONU et le programme européen Copernicus #AFP pic.twitter.com/DoZ2F1W0ot
— Agence France-Presse (@afpfr) June 19, 2023