Dispozitiv de alertare seismică, prezentat de cercetătorii de la Institutul pentru Fizica Pământului

05 Mar 2020
Dispozitiv de alertare seismică, prezentat de cercetătorii de la Institutul pentru Fizica Pământului

Cercetătorii de la Institutul pentru Fizica Pământului au prezentat miercuri un dispozitiv de alertare seismică, anunță RADOR.

Acesta îl poate atenționa pe posesor cu aproximativ 25 de secunde înainte de ca unda seismică să ajungă la el.

Dispozitivul este conceput mai ales pentru furnizorii de utilități – gaze, apă – sau pentru cei care dețin infrastructuri periculoase, cum ar fi cele nucleare. Dispozitivul este un prototip, costă 4.000 de lei, iar un abonament lunar ajunge la 500 de lei.

”Dispozitivul este conectat cu sistemul de alertare seismică de la institut, informația se transmite prin internet și, de exemplu, în cazul unei conducte de gaze, blochează intrarea gazului în apartament sau alertează persoanele care se află împrejurul infrastructurii respective. 25 de secunde înainte de-a ajunge unda periculoasă în locul unde este instalată această cutie. Dar asta depinde de distanța față de zona unde se produce cutremurul. De exemplu, de la Turnu Severin la Craiova, cred că sunt în jur de 40 sau 60 de secunde, la bulgari ajunge la 65-70 de secunde, la București, 25 de secunde”, a declarat Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră