Concluzie-şoc: Şoferia dăunează grav inteligenţei

23 Iul 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Concluzie-şoc: Şoferia dăunează grav inteligenţei

Şofatul mai mult de două ore pe zi reduce în mod constant inteligența arată un nou studiu, realizat în Marea Britanie. Cercetătorii, care investighează modul în care comportamentul sedentar afectează inteligenţa. au constatat că scorurile IQ au scăzut mai repede în rândul britanicilor de vârstă mijlocie care au condus pe distanțe lungi în fiecare zi, relatează independent.co.uk.

Kishan Bakrania, epidemiolog medical la Universitatea din Leicester, a declarat pentru The Sunday Times: "Știm că şofatul regulat timp de peste două-trei ore pe zi face rău inimii. Această cercetare sugerează că face rău şi creierului, poate pentru că mintea este mai puțin activă în acele ore".

Cercetătorii au analizat stilul de viaţă a peste 500.000 de britanici cu vârste cuprinse între 37 şi 73 de ani, cărora li s-au dat teste de inteligenţă şi memorie.

Cele 93.000 de persoane care au şofat mai mult de două- trei ore pe zi  au dat dovadă de mai puțină inteligență la începutul studiului, care a continuat să scadă pe tot parcursul anului, mai rapid decât cei care au condus puțin sau deloc.

Un rezultat similar a fost, de asemenea, întâlnit în cazul celor care se uită la televizor mai mult de trei ore pe zi. Şi inteligența medie a acestora a fost mai mică la începutul studiului şi a scăzut mai repede în următorii cinci ani.

"Declinul cognitiv este măsurabil pe parcursul a cinci ani, deoarece se poate întâmpla rapid la persoanele de vârstă mijlocie și în vârstă. Acest lucru este asociat cu factori de stil de viaţă, cum ar fi fumatul şi dieta proastă - şi acum cu timpul petrecut la volan ", a  explicat Bakrania.

Cu toate acestea, rezultatele studiului sugerează că folosirea unui calculator pentru a lucra sau pentru jocuri creşte activitatea creierului.

"La oamenii care au folosit computerul până la două până la trei ore pe zi abilitățile cognitive au fost stimulate", a spus el. "Când te uiți la televizor, creierul tău este mai puțin activ, dar folosirea unui computer îl stimulează.", a spus epidemologul.

În timp ce alte studii arată că declinul cognitiv este legat de inactivitatea fizică,  Bakrania spune că şi alți factori au un rol. "Şofatul provoacă stres şi oboseală, existând studii care arată legăturile dintre acestea şi declinul cognitiv.", a spus el.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră