Cum suntem cu toţii confruntaţi cu pandemia de coronavirus, la nivelul comunităţii mondiale, Google îşi foloseşte platforma, motorul de căutare cel mai popular din lume, pentru a-şi înlocui logo-ul din pagina de întâmpinare în aproape toate ţările lumii printr-un Doodle în semn de omagiu pentru Ignaz Semmelweis.
Cine este acesta? Doctorul Ignaz Philipp Semmelweis este considerat "părintele controlului infecţiilor" şi pionier al spălării mâinilor.
Cum adică, vă veţi întreba. Cum adică a fost un medic considerat pionier al spălării mâinilor, ce, adică, oamenii nu se spălau fără să le spună cineva?
Chiar dacă asta vă va şoca, iată că spălarea mâinilor nu a fost întotdeauna o practică curentă, chiar şi în domeniul medical.
La jumătatea secolului al XIX-lea, dr. Ignaz Semmelweis a remarcat că tinerele mame mureau frecvent din cauza unor maladii necunoscute care debutau la scurt timp după naşterea copiilor lor.
Aşa că dr. Semmelweis s-a gândit la posibilitatea ca medicii sau alţi membri ai personalului medical să fi infectat aceste femei cu bacterii şi alte materiale de la alţi pacienţi. Ca rezident-şef la maternitatea spitalului general din Viena, post în care a fost numit la 20 martie 1847, dr. Ignaz Semmelweis a cerut personalului să se spele pe mâini şi la fel şi pacienţii.
Ignaz Semmelweis a propus în 1847 practica spălării mâinilor cu soluție de hipoclorit de calciu. Lucra atunci la prima clinică de obstetrică a Spitalului General din Viena, unde doctorii se confruntau cu o rată ridicată a mortalității în cazul femeilor care nășteau.
Și-a publicat concluziile într-o carte, Etiologia, conceptul și profilaxia febrei puerperale, în care arăta că spălarea mâinilor a redus mortalitatea sub 1 la sută. Numai că observațiile lui Semmelweis contraziceau opiniile medicale ale timpului, iar ideile sale au fost respinse de comunitatea medicală.
Semmelweis nu a putut oferi o explicație științifică pentru descoperirea sa și unii doctori au fost ofensați de sugestia că ar trebui să-și spele mâinile, luând în derâdere teoria lui Semmelweis.
În 1865, se pare că Semmelweis a suferit o cădere nervoasă și a fost dus de colegii săi, printr-un șiretlic, la un azil. A murit 14 zile mai târziu, la vârsta de 47 de ani, după ce a fost bătut de gardieni. Moartea i s-ar fi tras de la o rană la mâna dreaptă, care i s-a cangrenat. A fost îngropat la Viena și numai câțiva oameni au venit la înmormântarea sa. Rămășițele pământești i-au fost mutate la Budapesta în 1891, acolo unde din 1904 are o statuie în fața unui spital.
Practicile propuse de Semmelweis au căpătat o recunoaștere pe scară largă abia după mai mulți ani de la moartea sa, când celebrul Louis Pasteur a confirmat teoria germenilor, iar Joseph Lister, participant la cercetarea microbiologului francez, a pus în practică, cu mare succes, metodele igienice ale lui Semmelweis.
Google ne reamintește astfel, într-o perioadă în care ne putem bucura mai puțin de primăvară, cât de importantă este spălarea mâinilor.