Care sunt cele 10 specii de păsări care au jucat un rol cheie în dezvoltarea vieții pe pământ

17 Feb 2023
Care sunt cele 10 specii de păsări care au jucat un rol cheie în dezvoltarea vieții pe pământ

Pentru întreaga istorie umană, am împărțit lumea cu păsările. Le-am vânat și domesticit pentru hrană; le-am închinat în religiile noastre; le-a plasat în inima miturilor și legendelor noastre; le-am otrăvit și persecutat; și le-am sărbătorit în literatura, arta și muzica noastră. Chiar și astăzi, în ciuda unei deconectari foarte îngrijorătoare între noi și restul naturii, păsările continuă să joace un rol în viața noastră. Lista oficială actuală a păsărilor din lume cuprinde aproximativ 10.800 de specii diferite. Dar există 10 ale căror povești ies în evidență, pentru modul în care au influențat un aspect crucial al istoriei noastre și ne-au modelat viața așa cum o cunoaștem la ora actuală, anunță The Guardian.

1. Corbul

Corbul – cea mai mare specie de corb din lume – se află în centrul miturilor creației din toată emisfera nordică, de la Primele Națiuni din America de Nord prin cultura nordică până la popoarele nomade din Siberia. Este, de asemenea, prima pasăre menționată în Biblie, când Noe a trimis una din corabie pentru a descoperi dacă potopul s-a terminat în sfârșit; fidel caracterului independent al acestei păsări, nu a reușit să se întoarcă. Corbul rezonează și astăzi la noi: când autorul Game of Thrones, George RR Martin, și-a dorit o specie de pasăre capabilă să vadă în viitor, a ales corbul.

2. Porumbelul

Pe măsură ce oamenii au trecut de la vânători-cules la agricultură, au început să domesticească păsările sălbatice. Una dintre acestea a fost o specie de porumbel timid, care locuia pe stânci, porumbelul de stâncă, crescut inițial pentru hrană, dar ulterior folosit pentru a comunica pe distanțe lungi. Relația noastră cu porumbeii este una complexă: deseori respinși drept „șobolani cu aripi”, aceștia purtând totuși mesaje care au salvat mii de vieți în timpul celor două războaie mondiale, unele chiar schimbând cursul acelor conflicte.

3. Curcanul

În curând, păsările nu au furnizat doar hrană, ci și hrană spirituală și socială. Fără susținerea pe care curcanul sălbatic a oferit-o primilor coloniști europeni din Americi, este posibil ca colonizarea Lumii Noi să nu fi avut loc niciodată. A devenit curând piesa centrală a sărbătorilor de Crăciun în Marea Britanie și Europa și a Zilei Recunoștinței în America de Nord.

4. Pasărea Dodo

Începând cu Renașterea, explorarea și colonizarea au dat startul globalizării lumii de astăzi. Dar au existat victime, cel mai faimos dodo, o rudă uriașă a porumbeilor care trăiau pe insula oceanică Mauritius. Această pasăre nu a putut supraviețui invaziei oamenilor din secolul al XVII-lea și câinilor, pisicilor, șobolanilor și maimuțelor pe care le-au adus cu ei. La început, biserica nu a acceptat ideea că Creatorul ar putea lăsa orice specie vie să dispară. În cele din urmă, dodo a devenit o icoană a dispariției.

5. Cinteza

Punctul de cotitură cheie în ascensiunea științei a venit atunci când Charles Darwin a publicat Despre originea speciilor în 1859. Deși se spune adesea că cintezele lui Darwin din insulele Galápagos i-au oferit „momentul EVRIKA” pentru teoria sa revoluționară a evoluției de către selecția naturală, în realitate a arătat puțin interes față de aceste păsări curioase. Abia după mult timp după moartea sa, oamenii de știință și-au dat seama de importanța lor – au dezvăluit că evoluția poate avea loc într-un interval de timp mult mai scurt decât se credea cândva.

6. Cormoranul

Adesea presupunem că agricultura modernă a început după cel de-al doilea război mondial, când îngrășămintele chimice au crescut masiv randamentul culturilor. Cu toate acestea, cu un secol mai devreme, excrementele recoltate din vaste colonii de cormoran guanay, în largul coastei Americii de Sud, au furnizat fosfatul necesar pentru a lansa un boom în agricultură intensivă. Acest lucru a modificat pentru totdeauna peisajul Americii de Nord și al Europei și a grăbit declinul faunei sălbatice din terenurile agricole.

7. Egreta

Egreta de zăpadă din America de Nord a fost una dintre multele specii de păsări care au căzut victime ale comerțului cu modă, penele sale împodobind pălăriile și rochiile femeilor și au dus la uciderea bărbaților curajoși care încercau să protejeze păsările de colecționatorii de penuri. O reacție împotriva unei astfel de cruzimi a fost organizată de femeile pioniere din Marea Britanie și America de Nord. Acest lucru a condus la formarea organizațiilor de protecție a păsărilor de astăzi, care au salvat egreta și alte victime la timp.

8. Vulturii

Vulturii au fost întotdeauna asociați cu puterea națiunilor și a imperiilor, prin utilizarea lor simbolică în Grecia antică, Roma și alte civilizații timpurii. De asemenea, apar pe mai multe steaguri din întreaga lume decât orice altă pasăre. Dar naziștii au schimbat atât direcția vulturului – desenându-l cu fața la dreapta – cât și sensul său: transformându-l într-un simbol al totalitarismului.

9. Vrabia

Povestea președintelui Chinei Mao este una salutară: s-a jucat cu natura și a pierdut. Războiul lui Mao împotriva umilei vrăbii de copac pentru că mănâncă semințe de cereale a dus nu doar la nimicirea păsării, ci și la moartea a milioane de oameni, într-o foamete teribilă: cel mai mare dezastru provocat de om din istoria omenirii. Recoltele au fost lăsate vulnerabile deoarece vrăbiile controlaseră populația de insecte, în special lăcustele.

10. Pinguinul

Soarta pinguinului împărat – singura pasăre care se reproduce în timpul iernii aspre din Antarctica – este acum potențiala soarta a noastră, a tuturor. Pe măsură ce ne îndreptăm spre pierzanie, cel mai mare pinguin din lume a devenit, alături de ursul polar arctic, „canarul din mina de cărbune” al crizei climatice. În mod direct, dacă ei nu reușesc să supraviețuiască, atunci am putea și noi? Criza va duce la dispariția catastrofală a mii de specii – inclusiv, poate, pe noi – sau vom reuși să ne reorganizăm la timp?

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră