Cancerul poate fi diagnosticat în câteva secunde: a fost inventat bisturiul cu inteligență artificială

04 Ian 2023
Cancerul poate fi diagnosticat în câteva secunde: a fost inventat bisturiul cu inteligență artificială

Un bisturiu chirurgical revoluționar care „miroase tumorile” poate diagnostica cancerul de col uterin în câteva secunde, au descoperit cercetătorii ceea ce ar putea permite ca mii de femei să depisteze tumorile și să se vindece în cel mai scurt timp.

Boala este al patrulea cel mai frecvent cancer la femei și afectează aproximativ 100.000 de persoane pe an în toată lumea, iar în România mor 2000 de femei anual. Diagnosticarea se face mult prea târziu, simptomele apar când stadiul este deja prea avansat, conform The Guardian.

Acum, experții de la Imperial College London au descoperit că iKnife, un dispozitiv care este deja folosit pentru a trata cancerul de sân și creier, poate detecta cu precizie prezența cancerului endometrial.

„iKnife a diagnosticat în mod fiabil cancerul endometrial în câteva secunde, cu o acuratețe a diagnosticului de 89%, minimizând întârzierile actuale pentru femei în așteptarea unui diagnostic histopatologic”, a scris echipa de cercetători în revista Cancers. „Descoperirile prezentate în acest studiu pot deschide calea pentru noi căi de diagnostic”.

iKnife folosește curenți electrici pentru a diferenția între țesutul canceros și sănătos, analizând fumul care este emis atunci când țesutul biopsiei este vaporizat, după ce a fost îndepărtat din uter.

Cercetătorii au spus că eficacitatea sa a fost dovedită folosind probe de țesut de biopsie de la 150 de femei cu cancer uterin suspectat, iar rezultatele au fost comparate cu metodele actuale de diagnostic. Echipa intenționează să lanseze un studiu clinic major, care ar putea duce la extinderea utilizării acestuia.

Athena Lamnisos, directorul executiv al organizației caritabile de cancer Eve Appeal, care a finanțat cercetarea, a declarat: „Așteptarea rezultatelor testelor este stresantă – mai ales dacă testul este pentru a afla dacă aveți sau nu cancer. Când auziți că diagnosticul cel mai înfricoșător care ar putea deveni o posibilitate reală, zilele nu pot trece suficient de repede până când un se află rezultatul bipsiei. A aștepta încă două săptămâni pentru rezultate poate fi foarte greu pentru pacienți.”

Profesorul Sadaf Ghaem-Maghami, care a condus cercetarea la Colegiul Imperial din Londra, a spus că obținerea unui diagnostic în câteva secunde le-ar putea permite femeilor confirmate cu cancer să înceapă tratamentul mai devreme, în timp ce cele considerate sănătoase ar evita săptămâni de anxietate.

„iKnife are potențialul de a revoluționa complet modul în care gestionăm persoanele cae doresc un set de analize și pe cele care au fost trimise pentru un posibil diagnostic de cancer endometrial.

„Cu acuratețea sa ridicată de diagnostic de 89% și valoarea predictivă pozitivă de 94%, s-ar putea asigura imediat persoana cu privire la probabilitatea foarte scăzută de a avea cancer dacă rezultatul iKnife este negativ și ar putea accelera testele și scanările și tratamentul ulterioare pentru persoanele ale căror biopsii indică prezența cancerului. Acest lucru s-ar putea întâmpla în timp ce se așteaptă confirmarea din partea patologiei standard, care poate dura până la două săptămâni.”

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră