ANOMALIE detectată la Marea Piramidă din Giza. Egiptologii sunt bulversați: "Avem mai multe ipoteze, dar nicio concluzie" (VIDEO)

11 Noi 2015
ANOMALIE detectată la Marea Piramidă din Giza. Egiptologii sunt bulversați:
Oamenii de știință au detectat o diferență de temperatură importantă între roci, la patru dintre piramidele din Egipt, între care și Marea Piramidă din Giza, scrie Russia Today.
 
Descoperierea a fost făcută de egiptologi în cadrul unui proiect prin care se urmărește dezlegarea tuturor misterelor din jurul piramidelor.
 
O echipă internațională formată din arhitecți și cercetători din Egipt, Franța, Canada și Japonia derulează proiectul Scan Pyramids, lansat în octombrie de ministerul Antichităților egiptean.
 
Experții folosesc tehnologie de ultimă oră cu ajutorul căreia scanează și cartografiază piramidele Giza și Dahshur. Astfel, în urma scanărilor, cercetătorii au detectat o "anomalie impresionantă" - o schimbare în temperatura rocii, ceea ce ar putea indica faptul că se află ceva în spatele pereților, cum ar fi o cameră secretă.
 
"Această anomalie este foarte impresionantă și se află în fața noastra, la nivelul solului", a spus Mehdi Tayoubi, fondatorul Heritage Innovation Preservation Institute. 
 
Scanările au avut loc în momente diferite ale zilei și nopții, temperaturile au fost măsurate în condițiile în care roca se răcește și se încălzește, și, după ce au fost luate în considerare toate aceste variabile, s-a ajuns la o anomalie de 6 grade Celsius, într-o anumită parte a piramidei, în condițiile în care diferențele de temperatură variaza intre 0,1 și 0,5 grade.
 
"Avem mai multe ipoteze, dar nicio concluzie pentru moment", a spus Tayoubi.
 
Ministrul egiptean al Antichităților, Mamdouh el-Damaty, a dezvăluit că la o cercetare mai detaliată a locului, s-a observat un "mic pasaj în pământ", pe partea estică a sitului.
 
Egiptologul Beth Ann Judas a declarat că Marea Piramidă din Giza conține cele mai complexe pasaje și că ar fi suferit câteva modificari în timpul construcției, așa că orice s-ar afla dincolo de zidul de piatră durează probabil din perioada timpurie a construcției. (V.M.)

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră