Agenţia Spaţială Europeană va trimite pe Marte vocile unor pământeni

31 Mar 2019 | scris de B.D.
Agenţia Spaţială Europeană va trimite pe Marte vocile unor pământeni

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) va trimite pe Marte vocile unor fiinţe umane selecţionate în urma unui concurs desfăşurat în cadrul unui experiment al misiunii ExoMars, care va pleca spre Planeta Roşie în 2020, relatează EFE, preluată de agerpres.ro.

Cine doreşte poate să-şi trimită vocea până la 20 aprilie, iar vocile preferate vor putea fi votate pe site-ul mars.vesmir.cz, având în vedere că proiectul s-a lansat în cooperare cu publicaţia ştiinţifică cehă Vesmir.

Misiunea care se va desfăşura în comun de ESA şi agenţia spaţială rusă Roskosmos va investiga "semnalele unor fulgere pe Marte cu ajutorul unui instrument care a fost montat pe platforma Kazachok şi trimis Rusiei pentru asamblarea sa finală", potrivit unui comunicat al ESA.

Acesta va avea inclus un cip de memorie cu 11 înregistrări de sunet de 30 de secunde, însă o singură voce va fi transmisă de acolo spre Terra sub formă de unde de sunet, confirmând că echipa este gata să-şi înceapă activitatea ştiinţifică.

Misiunea doreşte să investigheze existenţa descărcărilor electrice pe Marte măsurând fluctuaţiile câmpului electric în cadrul frecvenţelor audibile.

Potrivit observaţiilor, s-a descoperit că există astfel de descărcări electrice (fulgere) pe Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun, dar nu se ştie dacă acest fenomen se produce şi pe Marte.

Pe lângă căutarea acestor fulgere, misiunea ExoMars va studia clima, atmosfera, radiaţiile şi eventuala prezenţă a apei subterane.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră