Virusul Epstein-Barr ar putea fi explicaţia apariţiei mai multor tipuri de cancer, potrivit unei echipe de specialişti francezi de la INSERM, institut pentru sănătate şi cercetare medicală din Franţa.
Aproximativ 95% din populaţie este purtătoare a virusului Epstein-Barr. Din fericire, acest virus este, în majoritatea cazurilor, inofensiv. Totuşi, la anumite persoane, acesta poate fi la originea cancerului. O echipă din cadrul INSERM din Franţa a reuşit să identifice proteina virală în cauză, transmite site-ul topsante.
Cercetătorii de la INSERM au descoperit că o proteină conţinută în virusul Epstein-Barr măreşte riscul de cancer limfatic, dar şi de cancer al stomacului sau nazo-faringian. În acest studiu, Henri-Jacques Delecluse, directorul unităţii de microbiologie şi boli infecţioase din cadrul INSERM, în colaborare cu Ingrid Hoffman, specialist în biologie celulară, propune o explicaţie a acestui fenomen.
Numită BNRF1, proteina virală identificată provoacă, în contact cu celulele, o modificare a procesului de divizare celulară. În general, pentru a apariţia tumorii, virusurile au nevoie de a introduce genomul lor în celulele pe care intenţionează să le infecteze. În cazul virusului Epstein-Barr, s-a dovedit că un simplu contact cu particula virală este suficient pentru a declanşa anomalii în diviziunea celulară.
Un vaccin
La persoanale sănătoase, virusul este de cele mai multe ori tăcut. Dar, la un moment dat, virusul poate să treacă într-un proces de multiplicare, de producere de noi virusuri care să infecteze celulele din apropiere. Virusul Epstein-Barr ar putea, deci, să fie cauza mai multor tipuri de cancer decât bănuim. Sugerăm că punerea la punct a unui vaccin pentru reducerea riscului de cancer asociat cu acest virus ar fi cea mai bună soluţie, concluzionează autorul acestui studiu.