O nanoparticulă realizată în laborator, folosindu-se modelul unui virus, este capabilă să transporte medicamente anti-cancer în interiorul celulelor maligne, mărind eficiența tratamentului.
O echipă internațională a decis să copieze virusuri pentru a trata cancerul. Virusurile au capacitatea de a infecta celulele corpului uman și să le transmită acestora patrimoniul lor genetic pentru a se reproduce. În acest studiu, genele virusului sunt înlocuite cu un medicament anti-cancer, sușa virală devenind inofensivă.
O altă particularitate este dimensiunea acestui sistem. În realitate este vorba de o nanoparticulă, adică un element de 50.000 de ori mai mică în raport cu firul de păr. Pentru acest studiu, publicat în ACS Nano, cercetătorii au copiat învelișul virusului limba albastră, care atacă rumegătoarele nu și omul.
Acest înveliș, de fapt o capsulă, este o cavitate suficientă de mare pentru a adăposti moleculele și proteinele spre a fi dirijate spre tumoră. Capsula poate fi ușor realizată. Dar cercetătorii nu s-au oprit în acest punct. Ei au dorit să realizeze o capsulă specială pentru a reduce riscurile de contaminare a dispozitivului cu boli umane.
Cercetătorii au conceput o nanoparticulă prin modificări chimice și genetice. Apoi, ei au plasat medicamentul anti-cancer în interior. Testele efectuate în laborator au arătat că această capsulă se deplasează direct spre tumoră și injectează produsul pe care îl are în interiorul celulelor.
Aceste rezultate îi încurajează pe cercetători să folosească nanoparticulele în lupta contra cancerului.