Celulele maligne au un ritm de viaţă mult mai accelerat comparativ cu celulele sănătoase. Încetinirea acestui ritm ar putea limita evoluţia tumorilor maligne.
Ceasul biologic joacă un rol crucial în organismul omului. Când acesta este dereglat, numărul bolilor care îl atacă creşte. Universitatea McGill din Canada este aducătoarea unei veşti bune în acest domeniu, explicată în revista BMC Bioloiogy. Cercetătorii de aici au găsit un mijloc prin care limitează dezvoltarea tumorilor. Ei au descoperit că celulele canceroase au un ritm biologic diferit, care poate fi modificat, transmite site-ul pourquoidocteur.
Un ritm accelerat
În cadrul unei funcţionări normale, o celulă răspunde unui ritm de 24 de ore, reglat dediferite gene. Acestea permit modularea activităţii în funcţie de ora din zi. Dar aceste gene sunt eliminate în celulele B16, care sunt la originea melanomului, şi celulelor maligne. Prin urmare, ritmul lor este dereglat, ceea ce ar putea contribui la accelerarea procesului de creştere a tumorilor, explică Nicolas Cemakian, autorul studiului. Astfel, cercetătorii au reuşit să dovedească faptul că tumorile au un ritm de viaţă mai accelerat, comparativ cu cel al celulelor sănătoase.
Printr-un tratament chimic sau termic, am reuşit să reglăm ceasul biologic al acestor celule, în sensul aducerii lui în situaţia de a funcţiona normal, explică Nicolas Cermakian. Testele au fost realizate pe două tipuri de tumori – de piele şi de colon – la rozătoare.
Printre diferitele metode folosite, este şi un medicament folosit în mod curent, care şi-a dovedit eficienţa. Este vorba despre dexametazonă. Acest hormon glucocorticoid de sinteză este prescris pentru proprietăţile lui antiinflamatorii şi imunosupresive. De asemenea, el are capacitea de a încetini evoluţia tumorii. La rozătoare, medicamentul a reuşit să înjumătăţească viteza de creştere a tumorii. După o săptămână, dimensiunea tumorilor era cu două treimi mai mică, în raport cu tumora-martor. Aceasta ar putea mări perioada până când pacienţii încep intervenţiile obişnuite de chirurgie sau chimioterapie, spune Nicolas Cermakian.
Dexametozona este, de altfel, folosită ca adjuvant în unele chimioterapii.
Evident, abia acum urmează demonstrarea acestor rezultate în cadrul testelor efectuate pe oameni. Până atunci, primele concluzii ale acestui studiu ne ajută să înţelegem de ce unele meserii cu program de lucru decalat favorizează apariţia cancerului.