Extremitățile cromozomilor, numite telomeri, (din gr. telos – capăt și meros parte), ce depășesc lungimea normală, ar putea indica riscul de cancer, potrivit unui amplu studiu efectuat la Universitatea Pittsburgh (SUA) și Universitatea din Singapore, prezentat de site-ul doctissimo. Studiul a monitorizat 28.000 de pacienți chinezi încă din 1993. Pacienții au fost grupați în funcție de lungimea telomerilor. De la sfârșitul lui 2015, 4.060 dintre participanții la studiu au făcut cancer.
Potrivit datelor colectate în urma eșantioanelor de sânge, persoanele cu cromozomi care se termină cu telomeri mai lungi ar prezenta un risc cu 33% mai mare de cancer, comparativ cu persoanele cu telemeri mai scurți.
Studiul indică faptul că acest risc ajunge la 66% în cazul cancerului pulmonar, la 55% pentru cancerul de prostată, 39% pentru cancerul de sân și 37% pentru cancerul colorectal.
De la un organ la altul
Cancerul de pancreas este intrisec legat de lungimea telomerilor. Dimpotrivă, cancerul de ficat este singurul al cărui risc scade în prezența telomerilor mai lungi.
De altfel, cel mai mare risc de cancer vizează persoanele care se plasează la extreme din punctul de vedere al telomerilor și privește trei tipuri de cancere. Participanții cu telomeri mai scurți au un risc cu 63% mai mare de cancer de stomac, cu 72% de cancer al vezicii și cu 115% de leucemie, comparativ cu grupul de participanți care se plasează la mijlocul curbei privitoare la lungimea telomerilor.
Studiul a fost prezentat la congresul Asociației americane pentru cercetarea cancerului (AACR) de la Washigton și recomandă monitorizarea persoanelor care prezintă aceste anomalii și sunt expuse riscului de cancer.
Stresul, sedentarismul, alimentația dezechilibrată, stările conflictuale, expunerea la substanțe toxice au efecte negative asupra telomerilor, subliniază Catherine Blackburn, onorată cu Premierul Nobel pentru Medicină, cea care a descoperit efectul protector al telomerilor asupa ADN-ului, prezentat recent într-o lucrare publicată recent.
Telomerii reprezintă o regiune a ADN-ului, situată la capătul fiecărui cromozom. Ei au rolul de a proteja materialul genetic al celulei.