Cancerul devine treptat o boală tratabilă, chiar curabilă, dar este costisitoare, în condiţiile în care testele genetice sunt plătite de pacienţi. Profesorul doctor Irinel Popescu, şeful Clinicii de chirurgie şi transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni, a subliniat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în continuare cancerul rămâne o problemă legată de costuri.
"Dacă moleculele sunt acoperite de stat, testele genetice nu sunt. Acestea sunt plătite de pacienți sau companiile farmaceutice. Trebuie să vedem dacă și testele pot avea un regim similar cu medicamentele", precizează prof. dr. Irinel Popescu.
Acces mai rapid
În privinţa tratamentelor, dr. Adina Croitoru, coordonatorul Serviciului de asistenţă medicală în ambulator şi spitalizare de zi de la Institutul Clinic Fundeni, este de părere că pacienţii vor beneficia mai repede de medicamentele oncologice scumpe odată cu desfiinţarea comisiilor de specialitate de la CNAS
"Putem spune că nu au mai fost liste de așteptare la CNAS și aproape toate cererile au fost aprobate. Îmi este greu să cred că s-ar putea modifica numărul celor care au nevoie de tratament de acest gen. În momentul de față sunt 24 de molecule aprobate în tumorile solide, cu aproape 30 de indicații", explică dr. Croitoru.
Pe de altă parte, statisticile privitoare la frecvenţa cancerului în ţara noastră sunt îngrijorătoare, mai ales în privinţa cancerului de sân şi bronhopulmonar.
Acleaşi statistici arată că Ia mortalitatea prin cancerul de col uterin, România ocupă locul întâi, şi la incidenţa acestei forme de cancer, locul al doilea, a subliniat dr. Diana Păun, consilier în cadrul Administraţiei Prezidenţiale.