Potrivit unui studiu INSERM (Franța), carența de vitamina D ar putea fi la originea bolii Alzheimer. Cu atât mai mult când această carență este asociată cu o alimentație săracă în ”grăsimi bune”și carotenoide antioxidante, transmite site-ul destinationsante.
Echipa INSERM, Unité Inserm1219 Bordeaux Population Health Research Center, coordonată de Catherine Feart, a analizat aceste aspecte.
Anterior, cercetătorii au analizat implicarea vitamina D. Scăderea concentrației de vitamina D în sânge a fost, inițial, asociată cu apariția mai multor boli cronice sau cu cea a osteoporozei. Dar riscul de apariție a unei afecțiuni neurologice nu a fost stabilit în mod categoric.
Într-un prim studiu, 916 participanți fără demențe au fost monitorizați timp de 12 ani. Printre cei care prezentau o carență (25%) sau o insuficientă cantitate (60%) de vitamina D, riscul de boală Alzheimer s-a multiplicat cu trei.
În cadrul unui al doilea studiu, Cecilia Samieri, din cadrul Unité Inserm1219 Bordeaux Population Health Research Center, a analizat concentrația în sânge a 22 de nutrienți solubili în lipide (vitamina D, dar și 12 acizi grași, 2 forme de vitamina E, 6 soiuri de carotenoide și vitamina A) în cazul a 666 de participanți fără demențe. Acești nutrienți sunt esențiali pentru buna funcționare a creierului și sunt asigurați de alimentație: pește, nuci, uleiuri vegetale, fructe și legume bogate în caroteni...).
Concluziile au evidențiat că persoanele în vârstă care au în sânge concentrații combinate de vitamina D foarte mici, de carotenoide și acizi grași polinesaturați, sunt expuse unui risc multplicat cu 4 de a suferi de demență și maladia Alzheimer. Aceasta concluzie a reieșit prin comparație cu participanți prezentând concentrațiile cele mai mari.
Pentru autorii studiului, acest rezultat trebuie să contribuie la supravegherea nivelului vitaminei D din sânge și al altor nutrienți în cazul persoanelor în vârstă. Obiectivul acestui studiu îl reprezintă amânarea și prevenirea demenței.