Astm: Vitamina D reduce frevența crizelor

04 Oct 2017 | scris de Magda Marincovici
Astm: Vitamina D reduce frevența crizelor

Suplimentarea vitaminei D contribuie la reducerea frecvenței crizelor de astm grav. Această strategie s-a dovedit eficientă în special în cazul pacienților cu deficit de vitamina D, transmite pourquoidocteur.  

Carența de vitamina D este asociată cu multiple probleme. Potrivit unui studiu publicat în Lancet Respiratory Medicine, suplimentarea aportului de vitamina D reușește să țină sub control în mod semnificativ crizele de astm. Și rezultatele sunt edificatoare. Nivelul crizelor care impuneau folosirea medicației a scăzut cu 30% datorită acestei suplimentări. De asemenea, s-a reușit reducerea intensității crizelor de astm.

Riscul de criză care impun asistență de urgență a fost divizat în două. Aproximativ 3% dintre voluntari sub vitamina D au avut nevoie de spitalizare, față de 6% sub placebo. Autorii studiului evocă un efect protector major indus prin mărirea aportului de vitamina D în cazul persoanelor care au un deficit de această vitamină.

Dr. David Jolliffe, primul autor al studiului, subliniază că rezultatele studiului nu pot fi generalizate pentru toate persoanele cu astm, ci pentru cazuri de astm sever care sunt mai rare.

Evident se pune întrebarea cum reușește vitamina D poate să protejeze contra crizelor de astm. Se pare că vitamina D este capabilă să întărească sistemul imunitar în lupta cu virusurile respiratorii, responasabile de agravarea astmului. Alte echipe au sugerat că acest tratament limitează inflamarea căilor respiratorii. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră