Food Drug Administration (FDA) din SUA a autorizat ocrelizumab, medicament administrat în formele primare şi recidivante ale sclerozei în plăci, pe baza studiilor de fază III, intitulate Opera I şi Opera II şi Oratorio, potrivit comunicatului grupului elveţian producător.
Studiile demonstrează că noul medicament este mai eficient ca rebif, unul dintre medicamentele folosite pentru tratarea bolii, în măsura în care el permite reducerea aproape la jumătate a recăderilor în interval de un an, încetinirea evoluţiei invalidităţilor, precum şi reducerea în mod semnificativ a leziunilor cerebrale detectate la IRM.
Scleroza în plăci este o boală cronică care afectează aproximativ 2,3 milioane de persoane la nivel global, pentru care nu există un remediu. Boala apare atunci când sistemul imunitar atacă din greşeală zone ale sistemului nervos central, cum este creierul, măduva spinării, nervii optici. Boala se manifestă, de obicei, la persoane cu vârste între 20 şi 40 de ani şi se caracterizează prin numeroase simptome, cum sunt: oboseală, slăbiciune musculară, tulburări ale vederii.
Noul medicament se administrează intravenos din şase în şase luni în două doze de câte 300 mg la un interval de două săptămâni, la care, ulterior, se adaugă o doză de 600 mg.