Vitamina D în doze mari, o soluţie în cazul sclerozei în plăci

07 Ian 2016 | scris de Magda Marincovici
Vitamina D în doze mari, o soluţie în cazul sclerozei în plăci


Profesorul Peter Calabresi şi echipa lui de la Johns Hopkins University din Baltimore au evaluat eficienţa vitaminei D în cazul pacienţilor suferinzi de scleroză în plăci.
O parte dintre ei au primit 10.400 unităţi de vitamina D zilnic, timp de şase luni. Pentru alţii, cantitatea de vitamina D a fost fixată la 800 de unităţi. Trebuie precizat că 40 de unităţi echivalează cu o milionime de gram.
Testele sanguine au fost realizate la începutul studiului, apoi la intervale de 3 şi 6 luni, cu scopul de a analiza răspunsul imunitar al pacienţilor. Mai precis, nivelul limfocitelor, care se îndreaptă contra organismului, atacând mielina care protejează neuronii.

Efectele secundare legate de administrarea vitaminei D au fost minore şi adesea similare în ambele grupuri. Cercetătorii au mai reţinut o reducere a activităţii limfocitelor la participanţii ce au beneficiat de doze mai ridicate de vitamina D. Aceste rezultate sunt foarte încurajatoare în măsura în care vitamina D este un tratament sigur şi eficient în cazul pacienţilor suferinzi de scleroză în plăci, este de părere profesorul Peter Calabresi.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră