Un nou tratament permite stoparea evoluției sclerozei în plăci, timp de cinci ani, la aproximativ jumătate dintre pacienții incluși într-un studiu, publicat în revista JAMA Neurology. Este un tratament foarte agresiv și poate fi administrat doar unei anumite categorii de bolnavi, transmite site-ul doctissimo.
Este vorba de al doilea studiu care obține rezultate promițătoare printr-un tratament dur și complex al sclerozei în plăci: imunoablație și grefă autologă de celule hematopoietice. Noul tratament constă în distrugerea completă (cu ajutorul unei chimioterapii dure) a sistemului imunitar al pacienților pentru a evita atacul asupra celulelor nervoase. Apoi, sunt administrate celulele hemotopoietice autolog cu scopul de a reface complet sistemul imunitar.
Tratamentul a fost testat pe un grup format din 281 de pacienți din 13 țări diferite, între 1995 și 2006. Pacienții sufereau de forme avansate de scleroză în plăci și tratamentele clasice nu au reușit să le amelioreze starea de sănătate și leziunile. În schimb, noul tratament a permis stoparea evoluției bolii la aproximativ jumătate dintre pacienți (46%), timp de cel puțin cinci ani. Autorii studiului au precizat că în cazul unor pacienți starea lor de sănătate chiar s-a îmbunătățit.
Totuși, 8 pacienți au decedat în decurs de o sută de zile după administrarea tratamentului. Chimioterapia severă le-a distrus complet sistemul imunitar, dar bolnavii nu au suportat și au decedat în urma unei infecții. Studiul relevă, de altfel, că persoanele mai în vârstă, suferinde de forme mai severe de scleroză în plăci erau susceptibile că nu vor putea suporta tratamentul. Dimpotrivă, pacienții tineri, cu forme mai puțin grave de boală au fost cei care au recționat mai bine la noul tratament.
Pentru profesorul Paolo Muraro, co-autor la acest studiu, aceste cercetări sunt primele care susțin în mod sigur că acest tratament dificil poate să înghețe evoluția bolii aproximativ cinci ani. Studiul indică și faptul că acest tratament este mai eficient în cazul bolnavilor cu inflamații la nivelul sistemului nervos central și al măduvei spinării. Prof. Muraro precizează, de asemenea, că acest tratament extrem de dur poate ucide, atunci când este administrat pacienților care sunt în pericol de deces imediat.