Studiul a fost realizat de cercetători de la Universitatea din Szeged (Ungaria) și demonostrează că bărbații prezintă riscuri mai mari ca femeile de a dezvolta boli neurodegenerative cum sunt maladiile Alzheimer, Parkinson, de Huntington sau scleroză în plăci.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au studiat creierul a 53 de bărbați și 50 de femei cu ajutorul tehnicilor de imagistică medicală. Media de vârstă al participanților voluntari la studiu a fost de 32 de ani, cel mai tânăr participant având 21 de ani și cel mai în vârstă, 58 de ani. Rezultatele indică faptul că, la vârstă egală, creierul bărbatului avea mai puțină materie gri comparativ cu creierul femeii. Anumite zone ale creierului prezentau un declin neurodegenerativ instalat mai rapid la bărbați, față de femei. Este vorba de zona talamusului implicată în special în capacitatea de mișcare.
Rezultatele evidențiază o diferență pronunțată de evoluție în plan cerebral între bărbat și femeie. Și această diferență este departe de a fi ceva anecdotic, subliniază autorii acestui studiu, publicat în revista specializată Brain Imaging and Behaviour.
La bărbat, degenerescența celulară începe mai devreme și se derulează mai rapid față de femei: ceea ce se observă în special la nivelul densității materiei gri. Această diferență ar putea să fie explicată din punct de vedere hormonal, dar acest aspect trebuie să facă obiectul altor studii. Totuși, pornind de la concluzia lansată de studiul cercetătorilor de la Universitatea din Szeged ar trebui folosită în sensul supravegherii atente și periodice a unor pacienți.