SUA au investit 1,6 miliarde de dolari în cel mai nou potențial vaccin contra coronavirusului

07 Iul 2020 | scris de A.A.
SUA au investit 1,6 miliarde de dolari în cel mai nou potențial vaccin contra coronavirusului

Statele Unite ale Americii au acordat firmei Novavax Inc. suma de 1,6 miliarde de dolari pentru a acoperi cheltuielile de testare, fabricare și comercializare a celui mai nou potențial vaccin împotriva coronavirusului. Firma intenționează să furnizeze 100 de milioane de doze până în ianuarie 2021, anunță Business Insider.

Acest premiu este cel mai mare de până acum și face parte din programul ”Operațiunea viteza luminii” ce aparține Casei Albe, fiind creat cu scopul de a accelera cercetarea și dezvoltarea de tratamente și vaccinuri în lupta împotriva COVID-19.

”Acest premiu al ”Vitezei Luminii” acoperă costurile de producție peste 100 de milioane de doze de vaccin ce ar începe să fie livrate în cel de-al patrulea trimestru al anului în curs și se va finaliza în ianuarie 2020”, a anunțat Stanley Erck, director executiv Novavax pentru Reuters.

Sunt acoperite și toate costurile celei de a treia faze de testare, cea pe oameni care ar urma să înceapă în octombrie.

Guvernul SUA a acordat sume imense în ultima vreme pentru a se asigura că obține dozele de vaccin necesare pentru a opri pandemia.

Vaccinul descoperit de Johnson&Johnson a primit o investiție de 456 milioane de dolari în martie, Moderna Inc. a fost finanțată cu 486 milioane de dolari în aprilie, iar AstraZeneca a fost susținută cu 1,2 miliarde de dolari pentru vaccinul dezvoltat de cercetătorii de la Oxford.

De asemenea au fost investite sume importante în dezvoltarea capacității de fabricare a tratamentului și vaccinului împotriva COVID-19.

Novavax nu se afla prin cei care urmau să primească sume din cadrul programului ”Viteza luminii”, dar evoluția pandemiei din SUA impune măsuri extreme.

Compania va transfera tehnologia vaccinului unui producător care nu a fost dezvăluit până la această dată.

Vaccinul dezvoltat de Novavax se administrează împreună cu un adjuvant care are ca scop creșterea răspunsului autoimun ce ar duce la creșterea capacității organismului de a se apăra.

Momentan compania fabrică adjuvantul în Suedia, dar intenționează să crească capacitatea de producție din SUA ce ar duce la fabricarea a miliarde de doze pe plan local.

Testele pe oameni au început în luna mai, iar rezultatele se așteaptă să sosească în următoarea săptămână.

Până la începutul în 2021, compania intenționează să fabrice peste 50 de milioane de doze pe lună. Pe lângă linia de producție din SUA, Novavax deține o fabrică în Republica Cehă și intenționează să dețină încă două locații în Europa și una în Asia.

Scopul final este de a mări capacitatea de producție la peste 100 de milioane de doze în fiecare lună.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră