Un vaccin împotriva poliomielitei ar putea fi eficient în lupta anticoronavirus

12 Iun 2020 | scris de A.A.
Un vaccin împotriva poliomielitei ar putea fi eficient în lupta anticoronavirus

În cursa nebună a întregii planete pentru a descoperi în cel mai scurt timp un vaccin viabil împotriva noului coronavirus, mai mulți experți au atras atenția asupra unui vaccin existent care protejează copiii de a se îmbolnăvi de poliomelită ce ar oferi protecție temporară și asupra noului virus, precizează CNN.

O echipă de experți a transmis prin intermediul revistei de specialitate Science că vaccinarea împotriva poliomielitei protejează copiii de o gamă vastă de infecții și ar trebui studiat dacă acest vaccin ar prezenta beneficii și asupra infectării cu coronavirus.

Vaccinul poliomielitic administrat pe cale orală este ieftin, ușor de folosit și disponibil pe scară largă, fiind deja produse peste 1 miliard de doze în fiecare an. La ora actuală sunt peste 140 de țări care folosesc acest vaccin, iar numărul mare de administrări a dus la eradicarea aproape în totalitate a acestui virus la nivel mondial.

Echipa de cercetători este condusă de medicul care a descoperit virusul HIV și formată din experți ai Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA.

Vaccinul folosește o versiune mai ușoară a virusului poliomielitic și generează un răspuns îndelungat al sistemului imunitar.

Konstantin Chumakov, membru FDA și Robert Gallo, expert imunolog care a descoperit HIV, au precizat că acest vaccin reprezintă o pistă viabilă. ”Noi propunem ca vaccinul oral să fie folosit pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus. Ambele virusuri, poliomielitic și coronavirus, sunt extrem de asemănătoare și ar induce același răspuns din partea sistemului imunitar. Acesta ar putea oferi o protecție provizorie în contractarea virusului”.

Vaccinul poliomielitic (OPV) produce imunizarea de turmă, au specificat experții. Această imunizare este produsă atunci când între 70% și 90% dintre oameni au trecut prin boală.

Riscul de a dezvolta complicații în urma administrării OPV este extrem de redus. Doar 1 din 3 milioane de vaccinuri generează efecte adverse, în special copiilor care au grave probleme imunitare.

Punctul de pornire al studiului a fost faptul că alte vaccinuri cum ar fi cele împotriva varicelei sau oreionului au avut beneficii și împotriva altor virusuri cu care au intrat în contact copiii.

”Atunci când a început să fie folosit vaccinul împotriva varicelei în Africa, rata de mortalitate a copiilor a scăzut cu 50%, mult peste rata de infectare cu virusul varicelei”, adaugă experții.

În condițiile în care medicii anunță că un vaccin împotriva noului coronavirus nu va fi disponibil până la mijlocul lui 2021, atenția se îndreaptă spre testarea vaccinurilor existente care și-au dovedit viabilitatea împotriva virusurilor cu care ne luptă de zeci de ani.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră