Compania farmaceutică AstraZeneca a abordat compania rivală americană Gilead Sciences încă de lunea trecută pentru a discuta despre o posibilă fuziune dintre giganții farma, anunță Bloomberg News.
Fuziunea transatlantică ar deveni cea mai mare companie din lume evaluată la peste 200 de miliarde de euro și ar aduce la aceeași masă experții de top pentru a dezvolta în cel mai scurt timp un potențial tratament și vaccin împotriva noului coronavirus, precizează The Guardian.
AstraZeneca, după ce a preluat compania din Marea Britanie, Royal Dutch Shell a fost evaluată la peste 110 miliarde de lire, iar Gilead la 74 de miliarde de lire, conform ultimelor cotații bursiere de la închiderea săptămânii trecute.
AstraZeneca a abordat compania americană încă din luna mai, dar nu a furnizat nicio informație reporterilor Bloomberg cu privire la termenii tranzacției.
Purtătorul de cuvânt al firmei nu a făcut nicio precizare suplimentară menționând că nu se iau în calcul zvonuri sau supoziții. Nici Gilead nu a dorit să-și exprime un punct de vedere.
Câteva surse apropiate ale firmei britanice au afirmat că este puțin probabil ca această fuziune să fie dorită deoarece AstraZeneca este pricipalul candidat în lupta dezvoltării unui vaccin. Oficialii companiei farma au fost extrem de deschiși în ultimele luni și au comentat cu privire la evoluția studiilor efectuate de cercetătorii de la Oxford.
Întâlnirile ce ar precede o asemenea fuziune ar dura luni de zile, iar negocierile termenilor ar implica întâlniri față-în-față, destul de greu de realizat în timpul pandemiei.
Gilead a reușit să impună pe piață posibilul tratament Remdesivir care a obținut aprobarea pentru a fi folosit în a trata coronavirusul, iar rezultatele sunt optimiste, observându-se o îmbunătățire a stării medicale a pacienților.
Bloomberg a afirmat că Gilead a luat legătura cu mai mulți specialiști și consultanți să discute despre o posibilă fuziune chiar dacă până în acest moment discuțiile sunt informale. Politica companiei nu impune o fuziune atât de importantă, ci mai degrabă dorește realizarea unor parteneriate sau achiziția unor mici companii ce ar ajuta-o să-și atingă țintele stabilite.
AstraZeneca a anunțat săptămâna trecută că și-a dublat capacitatea de producție și a demarat producerea celor 2 miliarde de doze de vaccin pentru a începe livrarea lui atunci când rezultatele studiului vor fi finale.
Studiului vaccinului pe oameni a fost demarat în Brazilia, iar un potențialul tratament pe bază de anticorpi clonați este în stadiu avansat de testare.