În 2016, în Spania au fost realizate 4.818 grefe, din care 2.994 la nivel renal, anunță Organizația națională pentru transplant (ONT), transmite AFP.
Acest tip de intervenții se efectuează zilnic în Spania. Potrivit ONT, Spania deține de peste 24 de ani recordul mondial la donarea de organe de la persoane decedate la un milion de locuitori: 43,4, în 2016.
În Spania, fiecare spital are un coordonator de grefă, specialiști în terapie intensivă, personal medical pregătit pentru a identifica pacienții în risc de moarte cerebrală sau stop cardio-respirator, două dintre situațiile în care organele numite solide (rinichi, ficat, uneori inima, plămânii, pancreasul sau intestinul subțire) pot să mai funcționeze și, deci, pot fi transplantate. Acceptul de donare sunt imediat comunicate la ONT care căută pacientul optim în lista de așteptare. Dacă acesta este la distanță, organul este transportat în condiții speciale. Operația este gratuită, anonimă și accesibilă doar rezidenților în Spania, pentru a evita traficul. Ceea ce face diferența, este organizarea sistemului. Această rețea este centralizată, fiind cheia reușitei spaniole, explică pentru AFP Marie Charlotte Bouesseau, specialist în probleme etice pentru OMS Geneva.
Un alt secret al modelului spaniol îl reprezintă formarea și comunicarea, subliniază Rafael Matesanz, fondatorul ONT.
După crearea în 1989, ONT a format peste 18.000 de coordonatori capabili să comunice familiei veștile rele privitor la pacient și de a-i convinge pe apropiații defunctului să accepte donarea. Potrivit legii spaniole, dacă o persoană decedată nu s-a manifestat împotriva donării în timpul vieții este prezumată ca donatoare de organe.