Dr. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu Mureș, a anunțat, sâmbătă, realizarea unui nou transplant cardiac, al treilea de la începutu anului.
Beneficiarul transplantului este un adolescent din Craiova, care aștepta de doi ani o inimă, fiind diagnosticat cu cardiomiopatie restrictivă. "Această afecțiune determină insuficiență cardiacă și o afectare severă a calității vieții, care duce la internări repetate și apoi la deces. Ultima internare a copilului a fost de durată și, cum spuneam, acest cord a venit ca o salvare în adevăratul sens al cuvântului', precizează dr. Suciu
"Am început anul 2016 cu un avânt care ne dă speranțe, astăzi am făcut al treilea transplant cardiac din acest an și suntem foarte bucuroși. Și aceasta nu numai pentru că am mai avut o intervenție deosebită, ci pentru că prin această intervenție am mai dat o șansă unui copil de 16 ani și, implicit, familiei acestuia, la o viață mai bună calitativ și, evident, mult mai lungă. Este vorba despre un pacient cu insuficiență cardiacă cu internări repetate în serviciul de cardiologie pediatrică, a cărui evoluție era nefavorabilă în mod evident. Din fericire, a apărut un cord disponibil, care a fost prelevat în cursul nopții și dimineții de către o echipă din clinica noastră, care s-a deplasat la Iași pentru a-l preleva. Echipa condusă de dr. Cosmin Opriș a reușit să ne ofere un cord foarte bun, pe care l-am implantat și operația a decurs fără probleme', a declarat dr. Suciu.
Dr. Suciu a mulțumit familiei adolescentului care și-a pierdut viața la Iași, un adolescent de asemenea de 16 ani, pentru că a trecut peste necaz și a dat o șansă la viață altui copil.
"Suntem mulțumiți atât de rezultat, cât și de faptul că am putut să operăm un copil, intervențiile acestea la grupa de vârstă pediatrică sunt mult mai rare, pentru că și donarea este mai problematică în acest situații, dar ne bucurăm pentru copil, pentru familia lui. Doresc să aduc mulțumiri familiei care, deși a avut o pierdere, a înțeles că, prin acest gest deosebit, au putut salva viața altui copil. Le mulțumesc și colegilor din Iași care au coordonat activitatea de prelevare, SMURD care a facilitat transportul cordului până la Târgu Mureș și întregii echipe pe care am condus-o în cursul intervenției de astăzi', a arătat dr. Horațiu Suciu.
Dr. Opriș Cosmin, coordonatorul echipei de prelevare din Târgu Mureș, care a participat la Iași la o prelevare multiplă de organe, de la un adolescent care a decedat în urma unui accident rutier, a spus că inima a fost adusă la Târgu Mureș, un rinichi a rămas la Iași, iar un rinichi și ficatul au ajuns la București.